SINAVI KAZANDIM MI HOCAM?

Sınavı Kazandım mı Hocam

 SINAVI KAZANDIM MI HOCAM?
 

Sınav sabahı, Hande kızı ile yaşadığı zorlu bir yılın muhasebesini yaparak uyandı. Epeyce yoğun bir seneyi geride bırakmışlardı, sakınmalar ile dolu koca bir seneyi…

İkisi de çok şeyden fedakarlık etmişti. Üniversiteye hazırlanan bir genç için oldukça zordu zaten her şey, televizyon yok, telefon yok, bilgisayara kısıtlı erişim, her gün neredeyse akşam 10’a kadar soru çözme maratonu...

Eee tabi bu ortamda anne olmak da kolay iş değildi. Eve misafir çağıramazsın, çalışma düzenini bozacak her hangi bir değişikliği kontrollü olarak uzak tutman gerekir. Sıkı bir disipline ihtiyacı olduğu bu dönemde kızına yardımcı olacak bir destek güç olmaya çalışmıştı Hande. Fedakarlık yapmadan, bedel ödemeden o istenen başarı elde edilemezdi elbette. “Bu üniversite neyse de acaba hayatın gerçeklerinin sınavını kazanabilecek mi benim güzel kızım?,” diye düşünmeden edemedi. Sonra kendisine dönüp sordu, “acaba kendi hayatımda sınavı kazandım mı?..”

Büyük Gün Gelip Çatmıştı

Erkenden hazırlanmaya başladılar. Biraz gergin, biraz heyecanlı az bir şeyler yedikten sonra, okulun yolunu tuttular.  Araba  giderlerken, Hande kendisinin o dönemki hallerini  hatırladı, aynı heyecan dalgası onu da sardı. Zaman nasıl da hızlı akıp geçmişti...

İnsana söylerken kolay gelen, ama zorlu bir 35 yıl geçmişti ömründen. “Ne ara büyüdü, ne ara çocuk sahibi oldu anlayamıyor insan hayatı yaşarken” diye düşündü. Kendini toparlayıp, kızına başarılar dileyip okulun kapısından girişini meraklı gözlerle takip etti. Bahçede beklemek yerine evin yolunu tuttu, bu esnada anılar resmen bir film şeridi gibi gözünün önünden geçiyordu. Kendi sınav yılları, eşiyle tanışması, kızını kucağına ilk andığı anı, yavrusunun okula ilk başladığı günü…

Eve geldiğinde içinde bir buruklukla eve girdi. Ev bomboş geldi gözüne birden...Sanki şimdiden kızı evden uzakta okumaya gitmiş gibi hissetti. Ağlamak ve hiç bir şey yapmadan saatlerce oturmak istedi ama, şimdi kendisini toplaması gerekiyordu. “Ben hayata karşı güçlü durmalıyım ki kızımda güçlü dursun” diye düşündü ve “hadi toparlan Hande!” diyerek mutfağa yöneldi. Eve geldiğinde sıcak bir yemeğimiz olsun telaşı içinde ve kafasındaki türlü düşüncelerle yemekleri yaparken zaman yine su gibi akıp gitmişti. Saate baktığında kızının çıkmasına çok az bir zaman kaldığını fark etti. Biraz telaşlı, biraz aceleci evden çıkıp kızının çıkışına yetişmek için yola koyuldu. Okulun önü tıklım tıklım doluydu. Ne yaptı acaba diye hüzünlü, yorgun ama gururlu gözlerle herkes kendi çocuğunu arıyordu heyecanla. Hande kızını uzaktan gördü ona doğru yürürken yüzü gülüyordu “çok şükür…” diye geçirdi içinden onu öyle görünce.

-Sanırım iyi geçti ama konuşmak istemiyorum, dedi kızı.

Hande gülümseyerek kızına sarıldı ve

-Geçmiş olsun, dedi.

Beraberce şakalaşarak arabaya doğru ilerlerken büyük bir yükten kurtulmanın hafifliği vardı üzerlerinde. Arabaya binip yola koyuldukları esnada yan yoldan gelen koca bir otobüs ani bir şekilde yollarına çıktı. Kurtarayım, manevra, fren derken arabayı durağın duvarına çarparak durdurabildi Hande.

Hastanede gözlerini açtı...

Gözlerini açtığında hastane odasındaydı Hande. Kalkıp kızını görmek istedi ama doktor müsaade etmedi.

-İyi mi, yaşıyor mu kızım?, diye seslendi çevresindekilere.

Çok şükür iyi olduğunu öğrenince bir parça rahatladı.

-Kazada birine çarptım mı?, diye sordu.

Durakta da kimse olmadığını öğrendiğinde derin bir “ooh” daha çekti Hande. Doktor izin verdiğinde, haberi alıp hastaneye koşan kızının hocasıyla birlikte soluğu kızının başucunda aldılar. Bir kaç saat gözlerini açsın diye beklediler. Gözlerini açınca ilk hocasını gördü Hande’nin kızı ve heyecanla sordu:

-Hocam sınavı kazandım mı?

-Üniversiteyi henüz bilmiyorum ama şimdilik hayatta kalma sınavını kazandın güzel kızım. Büyük bir tehlike atlattınız. Bu kaza sınav öncesinde de olabilirdi. Şimdi, emeklerin boşa gitti diye üzülüyor da olabilirdin. Çok şükür ki bu kazada, küçük sıyrıklarla bugün kurtuldunuz.  Umarım hayatın zorlu yolunda da bu kadar rahat sınavını geçenlerden olursun. Çünkü insan ne olursa olsun başına her türlü olay gelebilir. Hiç ummadığın anda başına gelen bu kaza gibi... O yüzden insanın her anı çok kıymetli. Zamanı iyi değerlendirmek gerekir. İnsanın ne bırakıyorum arkamda hatıra olarak, ne katıyorum çevremdeki insanlara acaba diye durup düşünebilmesi gerekir. İnsan bir meslek sahibi olabilir, mesleğinde bir profesör olabilir veya herhangi bir konuda çok iyi olabilir. Ama bütün bunlara sahip olmak insanı gerçekten hayata karşı başarılı bir insan kılar mı? Düşünmek lazım… İnsanı insan yapan değerlere sahip, gerçekten hayata değer katan, renk katan bir insan olmak peki, yeterli mi başarılı olmaya? İnsan yaşadığı her ana minnet ve şükran duymalı. O sebeple sorduğun soru gerçekten çok anlamlı…

-Gerçekten sınavımı kazanabildim mi hocam?, diye tekrarladı gülümseyerek.


Hande de sevgi ve şükür ile kızına ve hocasına baktı. Hiç beklenmedik bir kaza insana çok zorlu anlar yaşattığı gibi, zamanın kıymetini de hatırlatmıştı onlara. Durup düşünebilmek gerekirdi, hayat gerçekten sadece koşturmacadan ibaret miydi?

Hakikaten Neydi Gerçek Sınav, Gerçek Başarı?

Gerçek sınav hayatın tamamında bizlerin ortaya koyduğu değerlerle yaşadıklarımızla, yaptığımız seçimlerle, anda yapıp ettiğimiz iyiliklerle şekillenir. Bu şekillenen yaşamımız, örülen ağlarımız, ilişkilerimiz bizim hayata kattığımız değerler ve onlara yüklediğimiz anlamlardır. O yüzden insanın asıl meselesi tüm bu cebine koyduklarıyla hayata karşı verdiği tepkilerdir. Gerçek sınav da onu geçebilmekte yapıp ettiklerimizle ve verdiğimiz tepkilerle ilgilidir.

Peki bizler, gerçek sınavımızı geçebiliyor muyuz acaba?

Yorumlar

  1. Ne kadar da üzerinde düşünmemiz gereken bir durum. Teşekkür ederim kendi adıma.

    YanıtlaSil
  2. Ara sınavlara konsantre olurken asıl ana sınavı gözden kaçırabiliyor insan. Sınavımızı kazananlardan olmak dileğiyle

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir yazı olmuş :) Hayatın içinde Koşuştururken unutuyoruz gerçekleri malesef. Böyle “hatırlatıcılara” ihtiyacımız oluyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Hayatın içinde kosusturmakla geçen zamanda asıl sınavı unutuyoruz galiba...bu hayata niye geldik, neyi neden yapıyoruz? Hayattaki amacımız ne ? Bunları hatırlattığınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Kişi gerçek sınavı unutsada hayat bir şekilde hatırlatıyor. Merhametin büyüklüğüne, güzelliğine bak.
    Keşke görebilse insanoğlu..

    YanıtlaSil
  6. Yazı çok güzel mesaj veriyor. Sınav edenin amacını unutmamak dileğiyle.

    YanıtlaSil
  7. Çocuklarımızı o sınavdan bu sınava koşturuyoruz. Kazansınlar diye özel hocalar tutuyoruz. Ya gerçek sınava hazırlamak için bir şey yapıyor muyuz?

    YanıtlaSil
  8. Sınav aslında bir saha... Ve hayat da bir sınav sahası... Birileri geliyor ve birileri de geçip gidiyor da sen neden kabul etmiyorsun sınavda olduğunu ?
    Eeee o da senin sınavın!!!
    Önce sınavda olduğunu kabul etmen gerekiyor... Sonrası kolay ve ben kabul eden herkese hem kolaylıklar hemde başarılar dilerim. Ama önce G e r ç e k Başarının ne demek olduğunu ogrenmenizi isterim :)

    YanıtlaSil
  9. İnsan bazen unutuyor sınavda olduğunu. Hatırlatma adına güzel bir çalışma olmuş. Emeğinize bereket.

    YanıtlaSil
  10. Sınava girmeden sınava hazırlanmak gerek .... Deneyimsel Tasarım Öğretisinin de en güzel tarafı bu. Sınavda olmanın güzelliklerini öğretiyor insana ... Ne zaman ?
    Sınavdan önce :)

    YanıtlaSil
  11. Sınavda olduğunu dahaca kavramışama sınavda olanlara güzel farkındalık olmuş:)

    YanıtlaSil
  12. Rayise Aslan04 Temmuz, 2022

    İnsan sınava girmeden önce çok çalışır.
    Her an sınavda olduğumuzun farkına varmamızı sağlayan DTÖ de eğitimler muhteşem.
    Ben çok şey öğrendim.
    Elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Geçici Olduğumuz bu hayatta kalıcı olmaya çalışıyoruz. Sınavda olduğunu hatırlamak , Bu büyük konfor. Bu dünyada Geçiyordum uğradım değil geçerken nekadar fayda verdim, kimlerin hayatına dokundum. Sınavı hatırlatıyor olmak hayatta karşı güçlünmekdir.

    YanıtlaSil
  14. Araçlar amaç olunca insan gerçek sınavı unutuyor. Çok acı...

    YanıtlaSil
  15. Alev Sabuncuoğlu04 Temmuz, 2022

    Bu yazı bana hayatin sonu gelmeden önce sorulan sorulara doğru cevap verenlerden miyim ? Acaba diye düşündürdü. Çünkü hayat anlardan ibaret andaki tepkilerimizle ya sınavı geçiyoruz veya kaybediyoruz. Anda doğru tepkiler verenlerden olmak ümidiyle:)

    YanıtlaSil
  16. Aslı Sevindik Badem04 Temmuz, 2022

    Günlük koşturmacanin arasında "Gerçek" amacı unutmadan yaşamayı
    hatirlamamiza sebep olan DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİ iyi ki var. Teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  17. Ve bir gün uyanacağız ve aynı soruyu soracağız. Sınavı kazandık mı? Umarım kazananlardan oluruz. Yazı için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Ne güzel bir makale,
    Ne güzel bir hatırlatma olmuş.
    İnsan sınav sahasında sınavı unutunca neyi neden yaptığını da unutur hale geliyor. Deneyimsel Tasarım Öğretisi bunu net şekilde hatırlatanlardan.
    Çook Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. Sınavı farkedebilmek... Ne güzel bir yazı Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  20. Eda Begeç04 Temmuz, 2022

    Yapıp ettiklerimizle şekillenecek asıl sınavın sonuçları. Güzel sebepler oluşturmak dileğiyle :)

    YanıtlaSil
  21. Gerçek sınavın ne olduğunu unutmadan sınavlarımızı geçebilmek dileğiyle…

    YanıtlaSil
  22. İnsanın bir sınava sadece tüm hayatını bağlaması, öncesi ve sonrası ile yaşanan zorluklar. Gerçekten amacı unutturacak kadar zihni karıştıran, ama bir o kadar da geçici aslında. Hayatın gerçekliğinden kopmamak dileğiyle.

    YanıtlaSil
  23. Gerçek sınavı geçebilenlerden olalım İNŞALLAH
    Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  24. İnsanoğlu, farkında olmadan ağzından çıkan söz ve davranış sınav olabiliyor mu?

    YanıtlaSil
  25. At yarışı gibi çocukları o kurstan bu kursa o etutten bu etüte götürüp duran bir düzen. Peki gerçek sınav için ne yapıyoruz çocuklarımıza asıl soru bu? Ne öğretiyoruz hangi ilmi aldiriyoruz.

    YanıtlaSil
  26. Gerçek sınavın aslında ne olduğunu anlama konusunda aydınlatıcı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık 🙂

    YanıtlaSil
  27. Tülin Yalçın05 Temmuz, 2022

    Her yeni gün yenir bir öykü ve yeni bir sınav.
    İnsaALLAH sınavımız en iyi şekilde verebilen lerden oluruz.Bize gerçek sınavı tekrar hatırlattığı için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  28. Deniz Dilki Yazıcı05 Temmuz, 2022

    Okuyunca kendi yaşadıklarım geldi aklıma.
    Hayat anda verdiğimiz tepkilerle şekilleniyor o zaman geleceğimizi şekillendirmek için yapabileceklerimiz var demektir çok şükür.
    Elinize, yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  29. Hayat bir koşuşturmacadan ibaret olamaz. Gözümü açtığımda sınavım başlıyor ta ki gözümü yumana kadar her sahne yeni bir sınav her öykü yeni bir sınav inşallah hepimiz sınavlarımızı kazanırız, hayatın bizden beklediği doğru tepkileri veririz.

    YanıtlaSil
  30. Sınavımız ne kazanmaya çalıştığımız ne? Fark edebilmek dileğiyle ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  31. Üniversite sınavı için bile ne kadar çok çalışması gerektiğini düşünen insanın kendi hayat sınavı için çalışmaması çok üzücü..

    YanıtlaSil
  32. Çok güzel bir yazı olmuş 🫠

    YanıtlaSil
  33. Elinize sağlık çok güzel 😊

    YanıtlaSil
  34. Sınav sahasında olduğumuzu hatırlamak ,Gerçek sınavını geçebilenlerden olabilmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  35. Bircan Ç.25 Mart, 2024

    İnsanın her sürecinde Denge de olması çok kıymetli

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar