KONTROL KİMDE?
KONTROL KİMDE?
Kendimi bildim bileli etine dolgun bir kızdım. Kendime kızdığım, hunharca yemek yediğim sonrasında pişman olduğum zamanlar olurdu. Artık canıma tak etmişti. Yemek ile ilgili kontrolü elime almaya karar verip sıkı bir diyete başladım. İlk başlarda epey zorlansam da yediğime içtiğime dikkat ederek fazla kilolarımdan kurtulmuştum.
Kurban bayramı gelince onca kiloyu vermiş olmanın özgüveni ile dedim ki,
“Nasılsa verdin fazla kilolarını. Artık kısıtlama kendini. Canının çektiğinden ye.”
“Aylardır sabrettin. Şimdi kendini ödüllendirme zamanı ! Bunu hak ettin kızım!”
“O kadar emek harcadım sonuçta birkaç günde kilo alacak halim yok ya”
“Hem ne demişler ? Gençken yiyeceksin. Hastalığım yok bir şeyim yok. Hem can boğazdan gelmiyor muydu?”
Bu motivasyonla arife günü başladım yemeğe. Sarmalar, baklavalar, kavurmalar derken tam 3 kilo almışım.
Canımın istediğini yemenin bedelini tartıda görünce, yüreğim sıkıştı, ağzımın tadı kaçtı. Nasıl toparlarım diye düşünürken "maydanoz suyuyla fazla kilolarından arın’" diye bir yazıya denk geldim. Yazıda maydanozun faydalarından bahsediyordu. İçerisinde A, C, K vitamini olduğundan, kalp sağlığına, böbrek sağlığına ve daha bir sürü şeye faydalı olduğu yazıyordu. Neredeyse her yerde yetişen maydanozun yaptıklarına bak. Maydanozun fiyatı arttığında “maydanoz bile kaç para olmuş” diye hafife aldığım geldi aklıma. Salatalara, zeytinyağlı yemeklere tat olsun diye koyduğumuz maydanoz meğer ne kadar da faydalıymış.
Basit bir maydanoz
Bitki olarak yiyorsun, kana, ete dönüşüyor. Vücudun bir parçası oluyor.
İnsan vücudu ağzımıza attığımız anda her besinin içindeki minerali, enzimi, toksin maddeyi ayrıştırıyor. Üstelik bunu yaparken bize de hiç sormuyor. Sistem otomatik çalışıyor. Aklımıza ihtiyaç duymadan, vücut kendi aklıyla yapıyor. Nasıl bir sistem olduğundan bizim haberimiz bile yok. Neden haberimiz yok? Çok da merak etmiyoruz galiba.
Bir bebek gördüğümüzde şaşırıyoruz. 'Daha hiç bir şeyin farkında değilken acıktığını nasıl anlıyor, sistemi nasıl işliyor ? "diye. Ama yetişkin olunca sanki her şeyi biz kontrol ediyormuşuz gibi davranıyoruz.
Halbuki vücut ne girerse içeri onu önce tanımlıyor.
“Senin yerin burası" diyor. Başka alakasız gelen bir şeye “sizi şu taraftan dışarı alalım” diyor. Zararlı olanlara bağışıklık silahıyla vuruyor. Ortamın ısısı yükseliyor.
Sen ne kadar kötü beslenirsen beslen, vücut kendini korumaya alıyor. Yaşamı sürdürmeye yetecek kadar olanı senin kontrolüne bırakmadan depoluyor. Kaynaklar azalmaya başlayınca veya ihtiyaç fazlası çok olunca bünyeyi yavaşlatıyor. Bizim hizmetimizde ama bizden ayrı da kontrol merkezi var. Bizim hâkim olmadığımız, söz sahibi olamadığımız, kendi içinde bir çalışma prensibi var. Öyle mükemmel bir sistem ki nasıl da normalleştirmişiz.
Hayatımızda sık karşılaştığımız için bize normal gelen başka neler var acaba?
Başka hangi kusursuz işleyen sistemi görmezden geliyoruz?
Hayatta bir tutarlılık var
Bir diyet bizi nerelere getirdi. Ne yiyeceğimiz ve ne kadar hareket edeceğimiz bizim elimizde. Ne kadarını depolayıp ne kadarını harcayacağımız fizyolojik aklımız yani bedenimizin aklının elinde. Seçimler bizde ama onları nasıl kullanacağımız bize bırakılmamış. İyi ki de bırakılmamış. Ani bir ruh hali değişikliğinde kim bilir neler yapardık. Hayatta da öyle değil mi? Bazı şeyler bizim kontrolümüze verilmiş, bazı şeyler ise kontrolümüzde değil.
Kontrolümüzde olanlar neler?
İsteklerimiz,
Düşüncelerimiz,
Nefretimiz,
Arzularımız,
Bu liste uzar gider kısaca bizim oluşturduğumuz sebepler.
Kontrolümüzde olmayanlarsa,
Diğer insanlar,
Dış dünya, varlıklarımız yani bize verilen sonuçlar.
Peki, insan bu noktada isteklerine nasıl ulaşacak?
İsteklerimiz bizim elimizde, ona ulaşmak için hangi yoldan gideceğimizi seçmek bizim elimizde ama varıp varamamak yani sonuç bizim elimizde değil.
Ne zaman ulaşacağımı bilmiyorum. Emek harcayacağım ama o sonucun bana verilip verilmeyeceğini bilmiyorum. Kontrolü bende değil. İşte burada en zorlandığımız yer sabır kısmı, sonuca sabretmek. Sonunda ne gelirse gelsin sebeplerimi oluşturup, sonuca sabretmek. İstediğimiz şey olmayabilir. Karşılaştığım sonuçla hayatın akışına, ahengine teslim olmak gerekebilir.
‘Ya isteklerim ne olacak!’
İnsan sonuçla ilgili kontrolü olmadığı halde varmış gibi davranıp, kendisini manipüle edip, yormaktan öteye gidemiyor. Halbuki insandan beklenen, sadece kendi isteklerine giden yolda sebeplerine odaklanması.
Ne demek bu?
Kontrolümüzün olduğu yerde hüküm sürmek, kontrolümüz dışında gerçekleşen olaylara teslim olmak. Oysa biz kontrolü bizde olmayan şeyler için ne kadar da üzülüyoruz. Sanki kontrolü bizdeymiş gibi. Farkında olmadan ne kadar zalimlik yapıyoruz kendimize.
İnsanın kontrolü dışında olan bir şeyi kontrol etmeye çalışması inanılmaz bir enerji gerektiriyor. O tip durumlarda çok ciddi bir enerji harcıyoruz aslında. Halbuki o enerjiyi kontrolümde olan bir şeyde kullanabilseydim yol alabilecektim. Hedefimde ilerleyebilecektim.
İnsan enerjiyi biriktiremiyor. O enerji bizden öyle ya da böyle çıkacak ama enerjimizi nerede tüketeceğimiz bizim seçimlerimizle ilgili.
Bu hayattan keyif alabilmek ve boşa kürek çekip enerji kaybetmemek için hangi alanlarda kontrol bende, hangi alanlarda kontrol bana verilmemiş farkına varmanın zamanı gelmedi mi?
Böylelikle kontrolüm dışında olan şeyler için gereksiz enerji tüketmez o enerjiyi kontrolümde olan şeyler için kullanabilir, yol alabilirim.
Tamam da şimdi ben fazla kilolarımı nasıl vereceğim?
Sürekli kaçtım ama artık seçimlerimi gözden geçirmenin zamanı geldi galiba ne dersiniz?
Elinize sağlık...
YanıtlaSil"Kontrolümüzün olduğu yerde hüküm sürmek, kontrolümüz dışında gerçekleşen olaylara teslim olmak" dileğiyle :)
Evet :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık
Çok teşekkür ederiz :)
Aşırı kontrolcü olmanın davranışlarımıza olumsuz etkisi. Kontolünde olanı yönet, kontrolünde olmayanı kabul et.
YanıtlaSilHayatta bize sunulmuş, ulaşması kolay pek çok şey var. Onlara kolay ulaştığımız için önemsizmiş gibi geliyor ama aslında çok önemli. Maydanoz deyip geçmemeli. Ve hatta şimdi şöyle durup yakın mercekten bakmalı sahip olduklarımıza. Seçimlerinizi de iyi gözden geçirmeli. Çünkü bugün şikayet ettiğimiz herşey dün yaptığımız seçimlerin sonucu. Çok güzel bir yazı olmuş, keyifle okudum. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSil"Yeşillik yiyoruz, kana dönüşüyor" çok etkileyici*
YanıtlaSilBu kadar kontrolümüz dışında olanın , bu kadar kontrolümüzde zanninda bulunmamız...
Okurken içim rahatladı çok şükür ellerinize,emeğinize sağlık
YanıtlaSilTeslimiyet büyük sınav hele de insanın bu kadar kontrol etme isteği varken... Teşekkürler emeğinize sağlık:)
YanıtlaSilBazı şeyler iyi ki kontrolümüzde değil. Yoksa biz onuda bozardık.
YanıtlaSilMundar etmeyi insanoğlu iyi biliyor malesef.
Emeklerinize sağlık …
İsteklerimizi kontrol edebilenlerden olalım.
YanıtlaSilEmeğinize sağlık çok güzel 🌱
İyi ki bazı şeyler bizim kontrolümüzde değil. İyi ki... İnsanın sınırlı bir canlı olduğunu bilmesi adına çok güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler :)
YanıtlaSilİnsan neyi neden yaptığını bildiğinde her şey kolaylaşıyor.
YanıtlaSilYine güzel bir yazı olmuş.teşekkür ederiz...
YanıtlaSilKontrolümüzde olan ile olmayanı ayırt edebilme becerisine sahip olmak ne güzel bir şey olmalı..
YanıtlaSilBasit bir maydanoz
YanıtlaSilBitki olarak yiyorsun, kana, ete dönüşüyor. Vücudun bir parçası oluyor. Basite disiplin olmak maydanozu bile hafife almamak.ağzınıza sağlık.
Ellerinize sağlık çok güzel 😊
YanıtlaSilSabah sabah limon maydanoz kürü yapmak aklıma geldi , yapıp içtikten sonra önüme gelen yazı...
YanıtlaSilTeşekkür ederiz, konrolümüzde olanın nasılda kontrolden kaçırdığımızı anlatıyor yazınız, çok aydınlatıcı, inşaAllah uygulayanlardan olabilelim
YanıtlaSilNe kadar doğru tespitler. O enerji bir şekilde çıkacak, nerrye harcayağıma bakmalıyım. Kaleminize sağlık
YanıtlaSilCok kiymetli bilgiler emegininize saglik.. ( Nurcin)
YanıtlaSilİnsanın tüm kontrolü kendi sağlamaya çalışması ne kadar yorucu.bize kontrolü verilenlere baksak enerjimizi doğru kullansak çok daha güzel şeyler çıkacak aslında. Bu eğitimle en çok sıkıntılı yaşadığım konulardan birini daha düzeltmeye çalışıyoruz çok şükür.iyi ki...
YanıtlaSilKontrolümüzde olmayan şeylerle o kadar çok uğraşıyoruz ki bazen. Sonra bakıyoruz ki zaman dolmuş oyalanırken.
YanıtlaSilNe güzel anlatılmış
YanıtlaSilHersey benim kontrolümde ne zaman desem bir şey çıkması :(
YanıtlaSilHayırda yeni ve sabırla devam edecek başlangıçlarımız olsun inşALLAH 🌻
YanıtlaSilBir hedefe (ya da hayallerine) ulaşmanın kestirme yolu: enerjini kontrolünde olanlara harcamak. Teşekkürler. İyi gelen bir yazı..
YanıtlaSilKesinlikle seçimleri gözden geçirme zamanı.. Teşekkürler.. 🌸
YanıtlaSilEllerinize sağlık
YanıtlaSilÇok güzel bir yazı, elinize sağlık
YanıtlaSilSeçim yapmadan önce ortamı netleştirmek gerekiyor :) Sinırlı zaman ve enerjimizi bunun için kullansak ne güzel olur :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık
Çok teşekkürler
Basite aldığımız her şey nasıl da körleştiriyor bizleri... Çok güzel bir makale, ellerinize sağlık
YanıtlaSilAman bir kaç fazla kilo diye hafife aldığımız bir konu aslında hayatımızı nasılda yaşanılmaz bir hale getirebiliyor. Anlaması çok kolay ama uygulamak için insanın kendisini güçlendirmesi gereken meseleler. Seçimlerimizde daha az yanılmak dileğiyle. Teşekkürler.
YanıtlaSilHayatın sırrı, basit olana disiplin olabilmek
YanıtlaSilKontrolümüzde olmayan şeyleri değiştirmeye çalışmaz sadece kontrolümüzde olan ile ilgilenirsen en basit çözüme ulaşmış oluruz
Teşekkür ederiz
Seçim yapmak gibi yüce bir güç verilmiş Rabbim tarafından bizlere sonuca ulaşabişmsk için önce sabretmek ve sonuna kadar dayanmak.... çok güzel bir paylaşım olmuş Tebrikler
YanıtlaSilNe kadar da farkında değiliz hayatımızdaki basit olan şeylerin.
YanıtlaSilEn önemlisi basite disipline olmak
Emeğinize sağlık çok güzel ..
YanıtlaSilKontrolümde olanlarla ilgilenmek elimde,o zaman oradan başlamak lazım..
YanıtlaSilKontrolüme verilmiş olan nimetleri bile, kontrol edebilme gücünün bana ait olmadığını bilirsem, acizliğimin farkına varırsam, İşte o zaman şükürlü olup ,sadece sebeplere odaklanır sorumluluklarımı yerine getirip kul olmaya çalışırım. Kaleminize sağlık
YanıtlaSilHayatta sade oluyor olmak, yönetirken de yönetilirken de kolay oluyor olmak
YanıtlaSilİnsan yetkisi olmayan yerlere takılınca, yetkisi olan yerleri başı boş bırakılıyor...
YanıtlaSilİnsan neden kontrolünde olmayan birşey için enerji harcar zaman harcar ki? Konrrolümde olmayan şeyleri ayrıştırdığımda o zaman bunlara enweji harcamayıp olan enwejiyi kontrolümdekilwre kullanmak. Bu bilgi büyük bir konfoe sağlıyor insana....
YanıtlaSilİhtiyacımız doğrultusunda enerjimizi harcadığımızda daha mutlu olabiliriz. Ne dersiniz?
SilBizim kontrolümüzde oluşturduğumuz sebeplerdir.
YanıtlaSilOna odaklandıkta sonuçlar zaten verilir. Önemli olan neyin kontrolümüzde olup neyin olmadığını bilmek.