SEÇ O ZAMAN

SEÇ O ZAMAN

Hayat seçimlerimizle şekillenen bir yolculuktur.

Her seçim bizi bir sonraki olaya taşır. İnsan yaşadığı olayların içerisine dalınca o geldiği yere kendi seçimleri ile geldiğini anlayamaz. Hangi mesleği seçeceğimiz, hangi okulda okuyacağımız hep kendi seçimimizdir. Hangi seçimin hangi sonuca sebep olduğunu insan anlayamayınca, hep başkalarını veya kaderini suçlar durur.

Melek, geçmişi düşündüğü güneşli bir güne uyanmıştı. Akan giden sayılar gibi gözünün önüne hayatı, yaşadıkları geldi. Bilgisayar ekranında kayan rakamlar misali hayat ne de çabuk geçiyordu. Ne de çok şey yapmayı istiyordu küçükken. Büyüyecek, mutlu bir hayatı olacaktı. Şimdi ise çok uzak bir masal gibi geliyordu çocukluk hayalleri.

Güleç yüzlü, neşeli, hareketli bir çocuktu. Her gün okul dönüşü sokağa fırlar evlerinin önünde her türden oyunu oynardı. Ebelemece, ip atlamaca, yakan top, 7 kule, istop...En çok seksek oynar, ip atlardı evinin önündeki sokakta. İp atlamak adeta bir tutku olmuş, her teneffüs, her boş zamanında ip atlar olmuştu ilkokul sıralarında. Adeta bir rahatlatıcı kendini ifade etme yöntemiydi. Yollarda yürürken bile hep sayı sayardı. Kaldırım taşları, parkelerin içine basıp sayı saymaya devam ederdi. Hep sayılar aklındaydı, sayı saymak bir oyun gibi geliyordu ona. Bu sevgisi dolayısıyla matematik dersinde çok başarılı olmuştu. Erken ergenliğe girince sokakta oynama faslı da bir ölçüde kısıtlanmış oldu. Sonrası malum, hızlı geçen bir lise dönemi ve kendisini üniversitede buldu Melek. Lise yıllarında karar verdiği mühendislik mesleği matematik sevgisini fazlasıyla tatmin etmişti.

Şu an neredeyse ömrünün yarısını geçirmişti ama hala sayılarla kendini daha rahat ifade ediyordu. Tarihi, günü, ayı, saati ve rakamsal ifade edilen bilgileri referans gösterirdi konuşmalarında. Saat kaç olmuştu mesela? 16:45 işte tam da beklediği saat. 

Neden sayı saymak, bir şeyleri saymak önemliydi? 

Sayılar bir şeyleri belirlememiz, hayata bir çentik atma aracımız mıydı acaba? 

Melek için düzenli yaşamın ve dakik olmanın anlamı çok büyüktü. Verdiği sözü tutan, zamanını iyi değerlendiren insanları severdi.

Zaman ne de hızlı akıp geçmişti. Sanki çocukluk yılları asırlar öncesiydi. Çevresindeki her şey elinden akıp gidiyor gibi hissetti. İçi biraz burkularak bundan yedi yıl öncesini hatırladı. 

O günlerde, “Dün iş yerinde yaşadığı problemin bir benzerini ertesi gün eşiyle yaşadığını fark etmişti ve bu problemler sürekli tekrar ediyordu. Bu kadar da tesadüf olabilir mi? "diye düşünmüştü. 

Olaylar aynı şekilde oluşuyorsa bu olayların çözümü de aynı yöntemle olmalıydı ama nasıldı bu yöntem? 

İşte bunu bilmiyor ve çaresizlik içinde her ne yapıyorsa onu yapmaya devam ediyordu. Eşine onu daha çok sevdiğini söyleyerek, her gün ne isterse yaparak daha iyi bir evlilik yürüteceğini zannediyordu. O da yetmez, çocuklarının her istediğini yaparak ve her istediğini alarak daha da süper bir anne olduğunu düşünmüştü.

Eskinin bu karabasan gibi düşüncelerinden sıyrılıp, derin bir "oooh" çekti tekrar. "Çok şükür geçti" dedi, içi sevinçle dolarak. 

Bugün pek çok sorununa çözüm bulmuştu. İyi ki o eğitimlere gitmiş hayatın öyle zannettiği gibi olmadığı gerçeğini öğrenmişti. Dününe göre geldiği yerin ne de kıymetli olduğunun neşesi içindeydi. Elbette dün yaşadıkları ne kadar zorlu bir süreç de olsa, ona acı bir öğrenme vesilesi olmuştu ve bugünü dünüyle bağlantılıydı. 

Dün yaşadıkları olmasaydı bugün bu algıda olamayacaktı. 

Nasıl ki bir bitki toprak olmadan yeşeremiyor ve güneşe, suya, toprağa ihtiyaç duyuyorsa, insan da yaşadıklarından ve seçimlerinden bağımsız olamıyordu.

Düşünceler düşünceleri kovaladı. Üniversitede okuduğu yıllar aklına geldi. 

O yaz bir kıpırdanma olmuştu hayatında. Adeta bahar gelmiş de çiçek açmış bir ağaç gibi hissediyordu kendini. Okulda hep inek öğrenci gibi görünürken, ilk defa güzel bir genç hanım gözüyle bakmıştı insanlar. Üç dört delikanlı birden çevresinde olmuştu. 

İşte hayat ona seç demişti. 

Hangi kişiyi seçeceksin? 


Seçimlerimiz tıpkı yollar gibidir. Bazıları bizi aydınlık güzel bir bahçeye kavuştururken, bazıları karanlık dar, izbe sokaklarda kaybeder. 

Doğru tercihi nasıl yapacağını bilmeyen insan çok saf ve naifçe yanılır. Her söylenen sözün doğru, her vaadin gerçek olduğunu zannederek, kendisini karanlık dar yollarda kaybolmuş bulur.

Oysa  hayatta karşılaştığımız insanları ve olayları iyi anlamak gerekir.  Niyeti iyi olanla, kötü olanı ayırt etmek çok önemlidir. 

Hangi kişi, hangi yol insanı daha iyi bir yere götürüyor? 

İnsan daha az yanılgıyla nasıl seçimlerini yapabilir? 

Peki tüm bunların bir kılavuzu var mı? 

Var da benim mi haberim yok acaba?  diye düşüncelere daldı gitti Melek kahvesini yudumlarken...

Evet bir formülü vardı insan davranışlarının. Fayda, zarar hesabı ile işleyen bir formül, karar sistemi. 

İnsan fayda ve zararı hesap ederken zihninde bir değerlendirme yapar. Zihnindeki doğru ve yanlış kriterlerine bakarak karşılaştırır. 

Hangi seçeneği seçeceğine bakar. Hangisinin kendisi için daha faydalı olacağına yaptığı hesap sonucu da karar verir. 

Bunu rakamsal olarak ifade etmez ama karşılığı bir değerdir. Bu hesabın sonucunda da kendisi için  keyifli ve faydalı olanı tercih eder. 

İşte o sebeple, insanın zihin kalitesinin , seçim kriterlerini çok yönlü düşünerek değerlendirecek seviyede olması çok kıymetlidir. 

Çünkü  insan seçimleri ile var olan ve seçimleriyle hayatına yön veren bir canlıdır. En seçmediğini zanneden insan bile o an seçmemesiyle seçim yapmış olur farkında olmadan.

O zaman seçimlerimiz bu kadar önemliyken biz hangi sorulara cevap aramalıyız?

  • Önümüze sunulan yollar bizi uzun vadede nereye götürüyor?
  • Hangisi bizi dünümüze göre daha iyi bir insan yapıyor?
  • İyi insan nasıl olur? Sadece dürüst ve yalan söylemeyen birisi yeterince iyi midir? Ben iyi miyim mesela?
  • Bulunduğum yerde hangi ihtiyacı karşılıyorum? Birilerine iyi geliyor olmam iyi şeyler yaptığımın işareti mi? Ya da o insanın bana şu an iyi geliyor olması o insanın iyi olduğunu ispatlar mı?
  • Yoksa birilerine iyi gelmek yerine , iyileşmek isteyenlere destek olmaya çabalayan insanlar da var mı bu hayatta? Tabii ki var ve her insan onlardan birisi olabilir. Yeter ki anlık istekleri bırakıp bu yolda emek ve sabır gösterebilsin ve yeter ki böyle kuvvetli bir amacı olsun.



Yorumlar

  1. Çok güzel emeğinize sağlık. Gerçekten doğru seçim yapmak için kaliteli bir zihne ihtiyacımız var. Doğru soruları sorarak doğru cevapları bulabilmek için. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık
    Çok samimi ve cok kıymetli bu yazı ve tum yazilariniz için teşekkür ederiz
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. Zan gerçeğin ölçüsü gelene kadardır🌸

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir muhasebe olmuş. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Esengül Çakır16 Aralık, 2022

    Asıl sorulması gereken sorular...
    Çok güzel maddelemişsiniz. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. İnsan...
    Ne enteresan...
    Gerçekten sana fayda verecek olanı bir anlasan...

    YanıtlaSil
  7. İnsan seçim yapmak ister.Fakat bu seçimin sonucunu düşünmeden ister.Sonuçtan razı olabilmek için ne kadar düşünüyoruz..Teşekkür ederiz..Harika bir yazı...

    YanıtlaSil
  8. Kaleminize sağlık …seçimler… çok önemli konuya değinilmiş👏🏻👏🏻

    YanıtlaSil
  9. Rukiya Abas16 Aralık, 2022

    Çok güzel bir yazı 🌹🌹

    YanıtlaSil
  10. "İnsan seçimleri ile var olan ve seçimleriyle hayatına yön veren bir canlıdır. En seçmediğini zanneden insan bile o an seçmemesiyle seçim yapmış olur farkında olmadan." farkına varanlardan oluruz imşALLAH

    YanıtlaSil
  11. Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık 😊

    YanıtlaSil
  12. Seçimler gerçekten doğru emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  13. Kaleminize sağlık 🤲🏼

    YanıtlaSil
  14. Tugba Asula16 Aralık, 2022

    Yeter ki kuvvetli amacımız olsun.. dünümüzden daha iyi olmak için
    Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Hasan Aytaç16 Aralık, 2022

    Çok güzel bir çalışma olmuş elinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. Ah o seçimlerimiz…Bizi biz yapan o seçimlerimiz… Yeniden düşündürdüğünüz için teşekkürler 💐

    YanıtlaSil
  17. Aynur Güzel17 Aralık, 2022

    Güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  18. Seçmekle bitmez ki her seçileni almak için bir de bedel vardır.

    YanıtlaSil
  19. “Hayat seçimlerimizle şekillenen bir yolculuktur.” Çok güzel bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık 🍃

    YanıtlaSil
  20. İnsan daha az yanılgıyla nasıl seçimlerini yapabilir? 
    Emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  21. Didem ileri19 Aralık, 2022

    Çok kıymetli bir yazı yazanın eline sağlık seçimin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha hatırlatam. Seçimlerimiz tıpkı yollar gibidir. Bazıları bizi aydınlık güzel bir bahçeye kavuştururken, bazıları karanlık dar, izbe sokaklarda kaybeder.çok anlamlı ağzınıza sağlık.

    YanıtlaSil
  22. Çok düşündürücü ve kıymetli bir yazı olmuş. Emeklerinize kaleminize sağlık 🌻

    YanıtlaSil
  23. Cok faydali bir yazi Rabbim dogru secimler yapabilmeyi nasip etsin

    YanıtlaSil
  24. Nadire yurtsever Allah razi olsun cok guzel bi yazi olmus,Rabbim dogru secimler yapabilmeyi nasip etsin

    YanıtlaSil
  25. Şuan ihtiyaçlarımızdan biri de niyeti kötü olanla iyi olanı ayırt edebilmek gerçekten. Yüreğinize sağlık 👏🏻

    YanıtlaSil
  26. Bir şeyi seçerken anda kalmak, andaki sıkıntıdan kurtulmaya çalışmak ne kadar da yolumuzdan uzaklaştırıyor bizi. Aydınlık güzel bahçeye çıkacağını sanarken, dar, gürültülü, izbe yollara düşüyoruz. Hep güzel daha güzel olacağını sanarak adım atıyoruz ama her zaman iyiye varamıyoruz.

    YanıtlaSil
  27. İçerik çok güzel

    YanıtlaSil
  28. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  29. İnsan insanın vesilesidir. İnşALLAH biz amacı, niyeti iyi olmaya çalışanlardan oluruz 🤲🏻🌸

    YanıtlaSil
  30. Seçimlerimiz hayat haritamızı belirler.

    YanıtlaSil
  31. Seçimler bizim sınavlarımız
    Seçimler bizim hayat kalitemiz
    İNŞALLAH kaliteli bir hayatımız olur
    İNŞALLAH sınavlarımızı gecebiliriz

    YanıtlaSil
  32. Ayşe Doğan14 Mart, 2023

    Sınavını seçmek aynı zamanda da bir kolaylık değil mi?

    YanıtlaSil
  33. RABBİM doğruyu seçecek basiret ve. cesaret versin

    YanıtlaSil
  34. RAYİSE Aslan15 Mart, 2023

    Her seçim bir vazgeçiştir. Neyi seçtiğimiz de çok önemli bir detay.
    Buna dikkat edenlerden olalım inşallah

    YanıtlaSil
  35. Elinize sağlık ☺️🌺 çok güzel düşündürücü bir yazı olmuş 🍀

    YanıtlaSil
  36. Sınavla ilgili güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık 😊

    YanıtlaSil
  37. Yüreğinize sağlık. Düşünmeden yaptığımız her seçim bizi ne kadar etkilediğinin gerçekten farkına varabilsek. Bu kadar hızlı karar verirmiydik acaba

    YanıtlaSil
  38. Her seçim bir sonraki süreci dizayn ediyor, mutlu bir hayat için doğru seçimler yapabilmek dileğiyle...
    Kaleminize sağlık 🌿

    YanıtlaSil
  39. Seçim yolları değerlendirip doğru, Faydalı olana yönelmek evet peki doğru ve faydalı zannettiğim öyle değilse?? İlk bakmak gereken yer burası. Teşekkür ederim. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  40. çok yerinde tespitler. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  41. Güzel bir yazı 🎈

    YanıtlaSil
  42. O zaman seçimlerimiz bu kadar önemliyken biz hangi sorulara cevap aramalıyız? Gerçekten ne kadar önemli bir soru???

    YanıtlaSil
  43. İnşallah bizlerde nihayetinde doğru tercihler yaparak mutlu ve başarılı olanlardan oluruz … emeğinize sağlık 🌹

    YanıtlaSil
  44. M.A. Çakır
    insan seçim yaparken çok iyi duşunmeli
    çok hayat kalitemiz seçimlerimiz ile ilgili elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  45. Herkes seçtikleriyle yolunu belirliyor bu hayatta…

    YanıtlaSil
  46. Seçim yapabilen tek canlı insan. Ve seçim yapabilmek Allah'ın ikramı. Tabi bu seçimi hangi noktada değerlendirdiğimiz de kalitemizi belirliyor

    YanıtlaSil
  47. Sadece iyi insan olmak yeterlimi gerçekten güneş gibi olabilmek hem ısıtıp hem ışıtabilmek ve dahası gölgeler oluşturup koruyup serinletebilmek çok yönlü faydalı olabilmek inşa ALLAH böyle olabilelim.

    YanıtlaSil
  48. Güner Tozkoparan10 Kasım, 2023

    Okurken insanı düşündüren, düşünürken irdelemesini sağlayan bir yazı. Emeğinize sağlık. Doğru seçimler yapabilmek ne kadar kıymetliymiş.

    YanıtlaSil
  49. Hamide Aslan23 Mart, 2024

    Çok güzel ve kilit sorular. İnsana faydayı ve zararı ayıran sistem verilmiş. İşte o yüzden soruluyor ki "Hiç akletmez misiniz?"

    YanıtlaSil
  50. Bircan Ç.25 Mart, 2024

    Sadece insana verilmiş seçim hakkı, verilen ile sınandığını unutan canlı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar