BAYRAM SEVİNCİ

 

BAYRAM SEVİNCİ

Neydi bayram? Bayram deyince aklıma hep en güzel elbiselerini giydiğim. Ayakkabılarım ve büyük bir heyecanla bayramı beklediğim zamanlar aklıma geliyor. Ne güzeldi. 

Çünkü bayram demek kavuşmak demekti, sevinç, mutluluk demekti.

Babam bayram namazına gider. Annem sabaha kadar tatlı yapardı. Sabah namazdan sonra ailecek çok güzel kahvaltı yapılır. Sonra da birbirimizle bayramlaşırdık. Babaannemle beraber yaşadığımız için bizim memleketli, hısım, akraba, eş dost herkes bize gelirdi.  Bayramda evimiz dolup taşardı. Tatlılar, baklavalar, börekler hiç eksik olmazdı. Ayrıca kapımızda zil sesi de hiç eksik olmazdı. Çocuklar şeker toplamaya gelirdi her bayram. Özellikle Ramazan Bayramı’nda.  Çocuklar ve misafirler için alınan özel şekerlerden ikram edilirdi. Ben ve kız kardeşimde çocuklara katılır şeker toplamaya giderdik. Günün sonunda kardeşimle şekerlerimizi yarıştırırdık.  Ben daha çok topladım hayır ben daha çok topladım diye tatlı tatlı didişirdik.

Bayramlarda küsler barışır, ilişkiler pekişirdi. 

Şimdiki gibi internet, telefonlar yoktu. İnsanlar bayramlarda birbirlerine gider gelirdi. Böyle zamanlarda insanların bağları kuvvetlendirdi.  Şimdilerde ise bayram deyince herkes birbirinden kaçar oldu. “Aman kimse bana gelmesin, ben de gitmeyeyim, kafamı dinleyeyim” der oldu. Şimdilerde herkesin bir tatil programı var. Herkes bir yerlere kaçıyor.

Bayramların önemi de git gide azalıyor, değersizleşiyor. Hani derler ya nerede o eski bayramlar. Eski bayramlar eski insanlarla güzeldi. Kadir kıymet bilen, vefalı, yardımsever, gözünün içi gülen insanlarla güzeldi.  Şimdilerde insanlar bireyselleşti.  Bayramların da tadı kalmadı.

Ne dersiniz acaba eski bayramlara yine döner miyiz? Yine o coşkuyu, sevinci, heyecanı yaşar mıyız?



Yorumlar

  1. Eski bayramlar nasıl güzel anlatılmış. İnşAllah o eski bayramları tekrar yaşarız. Sıcacık, içten bir yazı daha olmuş. Kaleminize sağlık 🌱

    YanıtlaSil
  2. Aynur güzel22 Nisan, 2023

    Bayramlar bize senede 2 defa verilmiş miktarı az etkisi çok olsun diye. Biz her gün bayram gibi yemeğe içmeye giymeye başlayınca bayramın hiçbir özel anı kalmadı, etkisi kalmadı. İnşallah bayram ile ilgili bilinç arttıkça belki eskisinden de daha güzel bayramlara kavuşmak dileğiyle kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Ellerınıze sağlık, birbirimizden tamamen kopmadan inşALLAH dönebiliriz. Biraz emek istiyor, biraz samimiyet, biraz netlik.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  4. İnsan yokluğunda anlıyor eskiden yaşadığı güzel bayramların kıymetini.

    YanıtlaSil
  5. Esengül Çakır22 Nisan, 2023

    Çocukluğumuza götürdünüz bizi... Umarım, hem nerede o eski bayramlar deyip hem de bayram tatilinde güneye vs tatile gidip aileyi büyükleri, sıla-i Rahim'i unutanlarimıza bir hatırlatıcı olur ve toparlanırız.
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  6. Umutlu olmak 🪴

    YanıtlaSil
  7. İnşallah bundan sonrasında ilişkilerin daha da güzel pekiştiği bayramlar nasip olur :)

    YanıtlaSil
  8. Biz eski biz miyiz ki bayramlar eski bayram olsun... düşünmek lazım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esengül Çakır27 Nisan, 2023

      Bu çok önemli gerçekten, biz bi kendi içimize bakmayı öğrensek o zaman dünümüze göre daha iyi versiyonlarımıza kavuşacağız inşAllah.

      Sil
  9. Eski bayramlar eski insanlarla güzeldi.. daha da guzellestirmek umidiyle...

    YanıtlaSil
  10. Eskisi gibi olur mu bilmem ama olsa çok güzel olur onu biliyorum. Biz çaba gösterirsen neden olmasın:) iyi bayramlar

    YanıtlaSil
  11. Eski bayramlara dönüş olur mu bilemem ama yaşadığımız bayramları güzelleştirmek, değerini arttırmak bizim elimizde. "Haydi büyüklerimizi ziyarete, haydi kuralım aile sofralarını", dediğimizde. Bayram öncesi baklavaları açtığımızda eski bayramları anlatmak yerine yaşar oluruz bayramları. Biraz emek, biraz sevgi ve muhabbetle İyi bayramlar

    YanıtlaSil
  12. Bayram sevinci yaşatanlara Selam olsun :) mutlu bayramlar...

    YanıtlaSil
  13. kaleminize, emeğinize sağlık 🌻

    YanıtlaSil
  14. Bayramlar yine aynı bayram onda değişen bir şey yok.
    Peki ya bizler aynımıyız ki ! 😔
    Dönüp bakmamız gereken şey başka olmalı.
    Emeğinize sağlık 👏🏻

    YanıtlaSil
  15. Bayramın tadı 😊

    YanıtlaSil
  16. Bayramların nasıl olduğunu unutmuşuz. Bu yazı ile hatırlatanlardan olalım inşallah
    Elinize sağlık çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  17. RAYİSE Aslan27 Nisan, 2023

    Bayramların nasıl olduğunu hatırlamak ne güzel.
    Eline emeklerine sağlık yazanların.

    YanıtlaSil
  18. Biz özümüze döndükçe, elimizdeki değerlerin farkına varabiliyoruz...özde bunlar bize verilmiş. Allah, onlara sahip çıkabilmeyi tekrar o keyifli bayramlara erisebilmeyi bize nasib etsin.

    YanıtlaSil
  19. Jale Oktay27 Nisan, 2023

    Eski kalabalık aile bayramları özlemi bende yaşıyorum. İnşAllah diyorum:) elinize sağlık

    YanıtlaSil
  20. Ayşe Doğan03 Mayıs, 2023

    Çocukluğum

    YanıtlaSil
  21. Emeğinize sağlık 🌄

    YanıtlaSil
  22. hülya ş.10 Kasım, 2023

    Hatırlıyorum, eskiden küsleri barıştırmak için bayramlar takip edilirdi. Bayramın bir misyonu vardı. Vesilesi vardı , bereketi vardı ,neşesi vardı, birlik beraberliği vardı. yine bayram tadında günlerimiz olsun inş.

    YanıtlaSil
  23. Ben de dedem ve ananem ile birlikte bayramlara gittim, ne güzeldi o günler ve insanlar... Yine güzel insanlarla güzel bayramları hak etmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  24. Çocukluğuma gittim adeta..
    Eksiksiz aile büyükleriyle beraber dolu dolu geçen bayramlardi..
    Elinize kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  25. Emine Öztürk11 Kasım, 2023

    Bayram sevinçlerimizi tekrar tekrar yaşamamız dileğiyle kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  26. Bayramlar mutluluk, sevinç paylaşma, kaynaşma zamanıyken günümüzde yalnızlığımızı hatırlata günler oldu. Bireyselliği bırakıp, ihtiyaç gören oldukça tekrar eski bayramlarımıza dönebiliriz inşALLAH

    YanıtlaSil
  27. Ayşe Gül12 Kasım, 2023

    Kalabalık bir aileyiz bayramlarda yine bir araya geliyoruz. Yine bayram hazırlıkları coşkulu ama eski tad malesef yok. Uzaklar yakınlaşınca yakınlarda kalpler uzaklaşıyor. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  28. Kaleminize sağlık her okuduğumda tekrar tekrar çocukluğumu hatırlatan düşündürücü bir yazı

    YanıtlaSil
  29. Fatma Bayram12 Kasım, 2023

    Bayram sevinç, coşku , kavuşma demekti hakikaten. Çocuklarımıza da bunu aktarabiliriz umarım. Ninelerin evi buluşma yeriydi. O günlere gittik, elinize yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  30. Eski dediğimiz bize dönmek, dönüşebilmek bize o sevinci yasatan bayramların değil bozulmamış nörolojimiz olduğunu fark edebilmek nasip olur inşaallah:) kaleminize kuvvet 🌱

    YanıtlaSil
  31. Hayriye akgül
    Çocukluğumun bayramlarina götürdü
    beni.
    Bayram kıyafeti alir .
    Heyecandan sabaha kadar uyuyamazdık giyeceğim ve bayramlasacagiz diye bayram namazından gelen dememizi babamızı heyecanla bekler ellerini oper harcliklarimizi alırdık. kahvaltıyi yer sofrasinina hazirlar beklerdik. Gece geç saatlere kadar ikram hazirliklari yapardık. Nerede o eski bayramlar emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  32. Beni çocuğumdaki bayramlara götürdü ne güzel bayramlardi. Şimdi herseyde olduğu gibi onunda tadı kaçtı. Bayramda bir araya gelmek yerine tatile gitmeyi seçiyoruz. İnsanlar gittikçe bireyselleşiyor, bayramlarda değerini yitiriyor.

    YanıtlaSil
  33. Hamide Aslan12 Kasım, 2023

    Çocukluğuma gittiğim ve kendimi tebessüm ederken bulduğum bir yazı oldu.. Geçmişteki bayram heyecanını en azından kendi ailemizde yasatabiliriz umarım ☀️

    YanıtlaSil
  34. Seda Gürsoy12 Kasım, 2023

    Çok güzel bir yazı emeğinize sağlık🌺

    YanıtlaSil
  35. Eski bayramlar biz eski güzelliklerimize dönersek ,bize döner inşaAllah🤗

    YanıtlaSil
  36. Çocukken annem kına yakardı bizde bayram geldi diye sevinirdik:))

    YanıtlaSil
  37. Bircan Ç.25 Mart, 2024

    Bayram tadında bir ömür nasip olsun

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar