NEREDE EVET, NEREDE HAYIR?

Kış mevsimi yerini ilkbahara bırakmaya başlamıştı. Uzun zamandır biriktirdiği işleri sonunda bitirmişti Selma.  O akşam biriken işleri halletmenin, yükü omuzlarından atmanın keyfi ile kokulu çayını alıp balkona geçti. Güzel bir manzarası vardı evinin. Bu aylarda hava tatlı sert olurdu. Bir an içinin titrediğini hissedince annesinin yıllar önce çeyizi için verdiği örme şalı üzerine aldı. Hiç onun tarzı değildi, annesi kendi zevkine göre örmüştü. Şala bakarken geçmişe gitti...

Ailenin ilk çocuğuydu Selma. Kardeşlerine bakmanın sorumluluğu erken yaşlarda ona verilmişti. O da çocuk olmasına rağmen, evde tamamlayıcı bir görevi vardı.  Annesine eş, babasına oğul, kardeşlerine annelik yapmıştı.  Öğretilen bu olunca, olması gerekenin bu olduğunu zannetmişti.  Çok ta zorlanmıyordu bunları yaparken. Herkese yardımcı olmak iyi hissettirdiği için hiç düşünmeden herkesin her işine koşar, birisi ondan bir şey istediğinde de düşünmeden  “evet” derdi. Onun buna gerçekten ihtiyacı var mı yok mu kısmını pek irdelemezdi. Herkes rahattı, o da rahattı. Ama yük yıllar içinde arttıkça  sırtı da yorulmaya başlamıştı. Daha da kötüsü işin içinden nasıl çıkacağını bilmiyordu. Dedim ya öğrendiği buydu.

Nerede ''evet", nerede "hayır'' diyeceğini düşünezmedi.

Evlilikle birlikte hayatına yeni sorumluluklar eklenmişti. Kendi ailesini kurmuştu. Artık bir eşi ve çocukları vardı. Gel gör ki, baba evindeki sahnesinden çıkamamıştı. Hem kendi evinin işleri hem de doğduğu evinin işlerini halletmeye çalışırken,

''Her şeyi yapayım.''

''Her yerde olayım.'' Derken, haliyle yükleri fazlalaşmıştı. Buna rağmen kimseyi de memnun edemiyordu. İnsanlar onun yaptıklarından azıcık memnun olsalar olmaz mıydı?

Yorulduğunun farkındaydı fakat yirmi yıldır devam eden bu girdaptan nasıl çıkacağını bilmiyordu.

En fazla da annesi ile sorun yaşıyordu. Babası  hayatı boyunca annesinin bir dediğini iki etmeyen bir adamdı, rağmen annesi onun hiçbir şeyini beğenmez, eleştirirdi. Bu gün geri dönüp baktığında daha net görebiliyordu o zamanlar neleri yanlış yaptığını. Hayatında hem kendisinin hem de babasının iyi niyetle verdiği tavizleri... 

Kendinden başka kimseyi düşünmeyen, herkes için neyin doğru  neyin yanlış olduğuna karar veren, etrafındaki herkesi yönetmeye çalışan bir kadın… Selma hep yetersiz hissederdi onun yanında. Çok söz hakkı yoktu. Az itiraz etmeye çalışsa kestirip atardı annesi;

''Ben anneyim ben ne dersem o!''

Sebep?

''Annneyim …''

Yıllarca aralarındaki temel konuşma bu olmuştu. Hatta öyle ki, artık bir kahve içmek için bir araya gelmeleri bile kavgasız, gürültüsüz neticelenmiyordu. En son tartışmalarında ipler iyice gerilmiş, ilişkileri kopma noktasına gelmişti.

''Selma gel, baban beni çok üzdü kızım.’’

''Selma gel, yazlığa gideceğiz sen bizi götür, yerleştir.'' Diğer kardeşlerine bu kadarını yapamıyordu. Yapsada pek karşılık bulamıyordu. 

Selma müsait mi, değil mi? O ara başka planı var mı, yok mu? Önemli değildi. Selma hayır demeye çalışsa da her seferinde kendini onun yanında buluyordu. Hem bedenen hem zihnen gücünün tükendiğini hissediyordu.  Selma'nın insanlara karşı genel davranış tarzıydı bu aslında.  Herkesin her işine koştururken bulurdu kendisini. Onun ihtiyacı olduğunda da, yine kendisi koştururdu. Diğerleri değil de en çok annesi ile arasındaki ilişkinin bu hale gelmesine çok üzülüyordu. ''Ben anneme bu kadar kıyamazken nasıl oluyor da o kadar bencilce tepkiler verebiliyor?'' Diye kendi kendine sorup dururdu. ''Ben merhamet gösterilmeyi hak etmiyor muyum?'' diye yıllarca kendini yetersiz hissetmişti. Şikayeti kendi içindeydi. Etraftakilere ise, ne yapsın kadıncağız? Nazı bir tek bana geçiyor derdi. 

O zamanlar farkında değildi ama Selma'nın bu kıyamamazlığı, zaman içinde çekirdek ailesindeki dengelerin de bozulmasına sebep olmuştu.

Bir keresinde annesi yine bir konuda herkesin ortasında bağırıp çağırdığında bu sefer kendini tutamamıştı. Sonra uzunca bir süre görüşmemişlerdi.

Bir şeyler ters gidiyordu ve sebebini bilmiyordu.  

Ta ki ikizlerin veli toplantısında rehber öğretmen bir seminerden bahsedene kadar. O kadar işi vardı ki aslına, kadını da kırmak istemediğinden teklifi kabul edip gitmişti. O gün hayatında bir şeylerin değişmeye başladığı gündü. Yıllardır merhamet etmek sandığı davranışın aslında hayır deme gücü olmadığından kaynaklandığını, ilk duyduğunda uzun süre yerinden kalkamamıştı. Yıllardır yapıp ettiklerinin merhamet olduğunu zannetmesinin ne büyük bir yanılgı olduğunu anlamıştı.

''Hayır desem ne değişecek ki? Yine de yapacak…''

''Kıyamam ben ona!''

''Hem elime mi yapışır?'' demekle geçmişti hayatı.

Merhamet ile taviz arasındaki farkı öğrendiği gün, hani derler ya aydınlanma anı diye, öyle bir an olmuştu onun için. ''İnsanın "hayır"ları olunca "evet"lerinin anlamı var.'' Diyordu eğitmen. Hayır diyebilmek en büyük merhametmiş meğer...

İlan panolarına yazılmalıydı bu cümle…

Yıllardır yapıp ettiklerinin merhamet olduğunu zannetmesinin ne büyük bir yanılgı olduğunu anlamıştı. 

İşte o gün değişmeye başlamıştı her şey… Karışık ip yumağındaki ucu bulmak gibi bir şeydi yaşadıkları. 


Deneyimsel Tasarim Ögretisi


Yeni Bir Hayat


Hiç bir şey eskisi gibi olmadı bir daha...

Herkesi hayatında olması gereken yere koymak, sınır koymaya çalışmak...Verilen tavizleri geri çekmek... Ne onun,  ne de çevresindekiler için kolay değildi. Taşlar yerlerinden oynuyordu. Başta onun gibi, etrafındaki insanlar da oyunun yeni kurallarını kabul etmekte çok zorlandılar. Yıllarca yaptıkları ile nankörleștirdiği insanlar yeni Selma'yı bencil buluyorlardı. 


Dibine çamur birikmiş bir kova suyu temizlemek için insanın elini çamurun içine sokması gibiydi yaşadıkları. O anda su bulanır her şey çok daha kötüye gidiyormuş gibi gözüküyordur ancak çöken çamuru atmanın tek yolu bunu göze almaktır. 


Öyle de olmuştu. Kırklarına yaklaşmışken yeni bir hayat, yeni anne çocuk ilişkisi, yeni bir Selma… Yıllardır normalleştirdiği dünyanın dışına çıkarak yeni ama gerçek bir ilişkiler inşa etmeye uğraşıyordu. 


Bu süreçte yolları ayrıştığı insanlar kadar bağlarını da güçlendirdiği insanlar olmuştu. İşin güzel tarafı bu zorlu mücadelenin ardından sadece annesiyle olan ilişkisi değil diğer ilişkileri de dengeye gelmişti. Son altı ay zor geçmişti geçmesine ama yirmi senenin yanında lafı olmazdı. Omuzlarındaki yük azalmıştı. Hayata daha net bakıyordu...

“Toparlanmadan önceki dağılma, dağılma değildir.”

“Düzensizliğin içerisindeki düzen de düzen değildir.”

Düzen gerçeğe uyumlu olduğunda insanın hayatına kaliteli iyileşmeler olur. Gerçek bir düzen, gerçek bir ilişki için ortalık bir süre toz duman olur. 

  • Nerede "evet", nerede "hayır"? diyeceğini bilmek önemlidir.
  • ''Hayır'' ları varsa insanın ''evet'' lerinin bir anlamı vardır. 

Halının altına atılan tozlar havaya kalkıyorsa, bu gerçek bir temizliktir. Yaşanılan acılar sonunda feraha ulaştırıyorsa, ''iyi ki'' lere dönüşüyorsa insan her yaşta gerçeği öğrenebiliyor demektir.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

Başarı Psikolojisi Nedir? 

İlişkide Ustalık Nedir? 

 


Yorumlar

  1. Zeynep Şakar02 Nisan, 2024

    Ne zaman ki gerçekle yüzleşiyorsun, o zaman probleme çözüm ayağına geliyor. Zor olan yüzleşmek.. Neydi canımı yakan.. Ellerinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  2. RAYİSE Aslan02 Nisan, 2024

    Nerede evet, nerede hayır?'' diyeceğini bilmek önemlidir.

    İnsan bazen neye hayır demesini bilemiyor. Bunu ayırabilmek ve hayır demeyi öğrenmek ne kadar önemliymiş..

    YanıtlaSil
  3. Allahverdiyeva Xumar02 Nisan, 2024

    Evet en büyük yanılgımız merhameti tavizle karıştırmamız. Sevgi, merhamet adı altında farkında olmadan taviz veriyoruz ilişkilerimizi de bozuyoruz. Çok güzel farkındalık oldu. Sağolun.

    YanıtlaSil
  4. Hayat, zıtlıklarla gerçeği gösteriyor sa insana, evetlerin yanında hayırlarının olması da ilişkiyi gerçeğe götürüyor… Keşke “hayır ların yoksa evetlerinin hiçbir anlamı yok “gerçeğini daha önce öğrenmiş olsaydık

    YanıtlaSil
  5. Nermin Yaman02 Nisan, 2024

    Bremen hemen hepimiz hep evet demeyi insanların işime koşturmayı iyi bir davranış biliriz. Ama her şeyin bir ölçüsünde varmış.. Hayattaki dengeyi bozunca insanın hayatı ne kadar da zorlaşıyor. İnşaALLAH bu dengeyi yakalayabiliriz.

    YanıtlaSil
  6. İyi niyetle yapılan yanlışlar. Ve bir süre sonra o kadar normalleştiriyoruz ki hatamızı fark edemiyoruz. O zaman bizde hayatımıza bir bakalım acaba hayır dememiz gereken yerde hayır diyebiliyor muyuz?

    YanıtlaSil
  7. İnsan kendi kendine zorlaştırıyor hayatı
    Ne kadar komik
    Hem zorlaştırıp hemde şikayet ediyor…:)))

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar BENİ anlatıyor... Ellerinize emeğinize güzel yüreğinize sağlık. Allah bedellerinizi kabul etsin birebir yaşadım tekrar çok güzel yazmışsınız ışık oldu teşekkür ediyorum... iyi ki Deneyimsel tasarım öğretisi eğitimleri var... Allah razı olsun DTÖ topluluğundan

    YanıtlaSil
  9. Berna Bostancı02 Nisan, 2024

    Merhamet zannedip verdigimiz tavizlerle bir omur gidiyor çoğunluk. Aman ne olacak ki elime mi yapışır deyip dengeleri alt ust etmelerimiz. O anda işi hallediverip kurtulduk zannederken tam tersi işleri zorlaştirdığımızı farketmiyoruz...

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir yazı olmuş insan nerede evet nerede hayır diyeceğini bilmeyince tavizle merhameti de birbirine karıştırınca sınırlar ortadan kalkıyor ve insan hayatında kendi kendisiyle değersizleştiriyor..

    YanıtlaSil
  11. Doğru olmayan küçük küçük tepkiler, birike birike büyüyen sorunları doğurdu...

    YanıtlaSil
  12. İnsanın en yakınındakiler en kiymetlileridir... Ve bu kıymetli ilişkiler emek ister....Tıpkı kaliteli çözümler gibi... Yerine gore evet, yerine gorede hayır diyebilmenin ne kadar kıymetli olduğunu anlatan güzel bir yazı... Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Mürüvvet03 Nisan, 2024

    Merhamet adı altında yaptığımız tavizler, iyilik zannedip nankörleştirdiğimiz emekler... Tanımlamayı doğru yapınca kavramların sınırları belirginleşiyor.

    YanıtlaSil
  14. Merhamet le tavizi ayırabilmek gerçekten de insan için dönüm noktası…

    YanıtlaSil
  15. Güliz Erturan03 Nisan, 2024

    İnsan ancak gerçeğe hakim olduğu zaman ilişkilerinden lezzet alabilir...Nerde durması ve gitmesi gerektiğini bilebilir, herşeyi kararında yaşayabilir... Emeğinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş....

    YanıtlaSil
  16. Hamide Aslan03 Nisan, 2024

    Ne kadar içten, ne kadar hepimizin yaşadığı öyküler.. iyi niyetle hayır diyebilme gücünü o kadar birbirine karıştırıyoruz ki. Bazen hayır demenin karşımızdakine ve kendimizd iyilik yapmak olduğunu kaçırıyoruz. Yaşadığımız bu bilgi aydınlanmasını hayatımıza da geçirmemiz dileğiyle:)

    YanıtlaSil
  17. Seda Gürsoy03 Nisan, 2024

    İnsan iyilik yaptığını zannediyor ama aslında karşısındaki insanı zalimleştirebiliyor. Merhamet ile tavizin karıştığı her ilişki bozulmaya başlıyor.

    YanıtlaSil
  18. Aynur Güzel03 Nisan, 2024

    Aşırılıkta başlayan bir ilişkinin aşırılıkta devam etmesi ne acı kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  19. Aslıhan Sam Dinç03 Nisan, 2024

    İnsanın evet ve hayırlarının ardında neler gizlenmiş, hiç de masum değilmiş oysa taviz evetleri...
    Dengeye gelmek hayatın ana meselesiymiş meğer ...

    YanıtlaSil
  20. Güner Tozkoparan03 Nisan, 2024

    İnsan farketmeden kendi zalimini oluşturur. Hem kendi yıpranır hem karşısındaki insanların gelişmesini engeller. Selma gibi farkına varanlardan olabilmek ne kadar kıymetli.

    YanıtlaSil
  21. Fatma Bayram03 Nisan, 2024

    Hayatımızda gerçek temizliklere ihtiyacımız var. Halının altında kalan tozlar bir ortaya çıkıp sonra dupduru olmalı ortalık. Evetlerimiz hayırlarımız da yerlerini bulmalı. Karmaşık şu ipin ucununu bulmakla işe başlamalı. Çoğu ilişkide yaşanan sorunlar iyi niyetle yapılanlardan kaynaklanıyor. Çok güzel kaleme alınmış. Devamı gelir umarım..

    YanıtlaSil
  22. Çok samimi emek verilen bir yazı olmuş, yaşayanın emeğine sağlık🌼 Kelimelerin gerçek anlamlarını bildiğimiz de insanın bilinci nasıl açılıyor, nasıl problemlerini görür hale geliyor, Bu yazıda çok net anlaşılmış😊

    YanıtlaSil
  23. Eşimize, çocuğumuza kıyamıyorum diyip elimizden geleninde fazlasını yapmanın taviz olduğunun gerçeğini öğrenmek çok üzücü. Geç olsa da öğrendik... :(

    YanıtlaSil
  24. hülya gezici04 Nisan, 2024

    Ne kadar tanıdık geldi Selma :) “Toparlanmadan önceki dağılma, dağılma değildir.”

    “Düzensizliğin içerisindeki düzen de düzen değildir.” ne kadar doğru ne kadar gerçek cümleler...

    YanıtlaSil
  25. Hayatimiz fedakarlık zannettiğimiz tavizlerden ibaretmiş... Çok şükür artık gerçekleri bilip, ona göre tepki vermeye niyet ediyoruz...
    Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  26. İnsanın en çok yanılgı yaşadığı yer merhamet-taviz kısmı… kaleminize sağlık 🌼

    YanıtlaSil
  27. Not aldım, okudum, not aldım, okudum… Tekrar, tekrar okudum…
    ''İnsanın "hayır"ları olunca "evet"lerinin anlamı var.'' Diyordu eğitmen. Hayır diyebilmek en büyük merhametmiş meğer...

    Herkesi hayatında olması gereken yere koymak, sınır koymaya çalışmak...Verilen tavizleri geri çekmek... Ne onun,  ne de çevresindekiler için kolay değildi.”

    Selma, Ayşe, Deniz, Eslem, Dilan, Ahmet, Mahmut, Muhammet…

    Binlercemizin toparlanması mümkün olsun inşAllah, etraf toz olsun, süpürürüz. 🤍🌹

    YanıtlaSil
  28. Kimseye yaranamamak... Zaten başlangıç noktasında sıkıntı yok mu? Aslında insan bir davranışı hangi niyetle yapmalı? Kime yaranmaya çalışmalı? Teşekkürler bu güzel yazı için...

    YanıtlaSil
  29. Merhamet ve taviz …
    insan birbirine benzetir gibi yaşasada yaptığı tavizi merhamet gibi zannetsede aslında iki uç nokta, getirileri o kadar farklı ve can alıcı ki…
    Merhamet ile tavizi gerçeği ile doğru yerlerde doğru zaman da kullanabilmeyi nasip etsin Rabbim.
    Evet ve hayırlarımızı da inşAllah.
    Teşekkürler 🙏🏼

    YanıtlaSil
  30. Çiğdem Afacan09 Nisan, 2024

    Sorumluluk sahibi olmak çok kıymetli bir davranış kalıbı ama miktarı dengeli olursa
    Miktar arttıkça aynı davranış insanın çevresindekileri rahatlık tuzağına sokuyor ve büyük bir tavize dönmeye.basliyor
    İlişkilerdeki dengeleri bozan , insanı yalnızlastiran büyük tuzak oluyor
    Yazıyı yazan o kadar samimi anlatmış ki yaşadıklarını, okuyana çok şey ifade ediyor
    Kalemine ,yüreğine, bedeline sağlık

    YanıtlaSil
  31. Arkasını düşünmeden söylenilen evetle hem kendimizin hem karşınızdakinin dengesini nasıl da bozuyor tüm iliskiletimize bilinç açıklığı ile bakabilmek kendimizi ve karşımızdakini bozmamak dileği ile

    YanıtlaSil
  32. Bu kavramları çoğu zaman karıştırıyoruz. Taviz vermeyi
    aslında merhamet zannedebiliyoruz. Oysaki yazıda olduğu gibi karşı tarafın bu gerçekten ihtiyacı mı, şeklinde düşünebiliriz. Ayırt edebilmek için çok güzel ölçüler verilmiş, kaleminize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  33. İnsan neden hayır diyemez? Bunu çözdüğü zaman, merhametle tavizi ayrşıtırdığı zaman hayatındaki problemler çözülmeye başlayacak.... Ne güzel bir noktaya dikkat çektiniz. Kaleminize sağlık.....

    YanıtlaSil
  34. Leyla Sözüer15 Nisan, 2024

    “Ah kıyamam, ne var canım elime mi yapışır? 2 dk lık iş benim için…” İyilik zannettiklerimiz. Herkesin her işini yapan marifetlenirken, işi yapılana ne oluyor? Evetlerim, hayırlarım olması gereken yerde mi? Değilse zararı ne ve kime? Nasılsa midem öğütüyor diye sürekli ve her şeyi yemek gibi. Neler nelere sebep oluyor?

    YanıtlaSil
  35. Füsun Binay17 Nisan, 2024

    Hepimizin gerçek temizliğe ihtiyacı var. Çok fark ettiren bir yazıydı. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  36. Tülin Yalçın03 Mayıs, 2024

    İnsanın faydaya evet yanlışa hayır diyebilmesi çok kıymetli ...

    YanıtlaSil
  37. Birşey tam bozulmadan düzelmez insan panikler anlamaz aslolan sakin yavaş devam etmektir çok güzel olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  38. İlişkilerimiz rayına girmeden önce bir ortalık karışıyor.. Sonu ferahlık oluyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar