EV ALMA KOMŞU AL

Ev alma komşu al sözünü her duyduğumda “ne saçma bir şey”, “Ben ev alıyorum komşuyu ne yapacağım ki” derdim.

Ne gerek vardı böyle bir şeye!

Eşimle birbirimizi çok seviyoruz,

Biz bize yetiyoruz, komşuya neden ihtiyacımız olsun ki?

Hayat arkadaşım yanımdayken komşuyla ne işim olurdu?


ev alma komşu al


Gün geldi ev sahibi evden çıkarınca Ahmet ile ev aramaya başladık ve satın almaya karar verdik. Tam hayalimizdeki evle karşılaştık.

Denize nazır, kocaman, sevimli balkonunda kahvelerimizi içebilirdik. Ahmet ile deniz karşısında oturup kahve içerken sohbet etmek en sevdiğimiz şeydi.

Bu evi seçerken uzunca bir süre burada yaşarız diye düşünüyorduk.  Komşularımız kim, üst katımızda kim oturuyor pek de dikkat etmedik. Çevreye, mahalleye, komşulara hiç bakmadan evi aldık. Zaten ne öyle komşularla sıkı fıkı olacaksın. Hiç bana göre değil. Evime çat kapı gelecekler, “yok kahveye geliyoruz. Yok beş çayına gel” sevmediğim muhabbetlerdi bunlar. Biz sessiz sakin, kendi içimizde yaşamayı seviyoruz. Evin içinde kendi sesimizi bile duymayız, birbirimizi rahatsız etmeyiz.

Derken o gün geldi çattı ve yeni evimize taşındık. Daha ikinci günü yorgunluktan bitmişiz, ayaklarımızı uzatmış, dinleniyoruz. Tam o sırada üst kattan gümbürtü sesleri gelmeye başladı. Şarkılar, müzikler, yüksek sesle konuşmalar, kahkahalar... Bir değil iki değil hemen hemen her akşam bu gürültüler devam ediyordu. Top oynamalar, zıplamalar, kavgalar…

“Aman Allah’ım Ahmet! Biz nereye düştük?”

Uyarıyoruz iki gün sonra tekrar başlıyor. Bununla kalmadı! Yan komşuma ise gelen giden belli değil. Her gün farklı insanlar geliyor. Kim oturuyor anlaşılmıyor.

Ne olur ne olmaz diye bütün gün kapımızı çok sıkı kilitliyoruz. Bunlar kim derken üçüncü kat komşum “bugün öğleden sonra hoş geldin çayına geliyoruz” demez mi!

Bir ay oldu ve taşınmak istiyoruz. Ekonomik kriz de çıktı evi satamıyoruz. Kaldık bu evde. Hayatımız bir anda kaosa dönüştü.

Başımı iki elimin arasına aldım kara kara düşündüm...

Biz nerede yanlış yaptık?

"Ev alma, komşu al." derken bunu mu demek istediler. Ev alırken ne komşuya ne de mahalleye bakmadık. "Bu komşularla olur mu?" demedik. Birini diğerine şikâyet etmek, çoluklu çocuklu bir komşudan sessizlik beklemek olmazdı.

Hayatın içerisinde seçimlerimizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık.



Seçimlerimizi yaparken irdeleme ve denetlemenin ne kadar önemli olduğuna bir kez daha ikna olduk.

Eş, iş, eleman, ev seçerken bizim için önemli kriterler neler?

Neleri dikkate alarak seçiyoruz?

Seçimlerimizde denetim çok önemli. Hatta olmazsa olmaz. Çünkü denetimsiz seçtiğimiz her şey daha büyük problemleri yanında getiriyor.

Dolayısıyla;

-     İlişkiye girmeden önce seçimlerimizde denetimimiz, 

     Denetim sistemimizde ihtiyacımıza göre ölçülerimiz olmalı ki bu ölçülere göre ilişki kuralım.

Bu sayede seçim kalitemiz artsın.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

Başarı Psikolojisi Nedir?

İlişkilerde Ustalık Nedir? 

 Kim Kimdir? Semineri

 İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, en büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi; Aynadaki kişi… Tek başına neler yapabileceğini keşfet! 

Yahya Hamurcu 

 


Yorumlar

  1. “Aman atasözü işte” denir… “Bunlar eskilerin masalları… boşveeeer….” denir.
    Demek ki neymiş? Öyle de boşverilecek sözler değilmiş… Bu yüzden dolayı :) eski kitapları kaynakları bulup “OKU”malı ;)

    YanıtlaSil
  2. Seçim kalitemiz ilişki kalitemizi belirler. Elinize emeğinize sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş…

    YanıtlaSil
  3. Seda Gürsoy17 Temmuz, 2024

    İnsan hayatındaki önemli seçimlerde doğru kriterler belirlediğinde ilişki kalitesi artar, daha mutlu olur🌿

    YanıtlaSil
  4. İnsan seçimlerinin sonucunu yaşar. Bunu söylüyoruz ama seçim yaparken rastgele seçimler yapabiliyoruz. O zaman insan neyi seçtiğine çok dikkat etmeli.
    Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Insanin ihtiyaci insandir.... Insansiz yasayamayacagimiz gibi sectigimiz insanlar ile daha kaliteli iliskiler icin secimlerimiz cok kiymetli.... Tesekkur ederiz....

    YanıtlaSil
  6. Seçim hakkı insana verilen en değerli şey. Kaliteli ilişki , iletişim ….
    bunlar için irdeleyerek denetleyerek seçim yapmalı.
    Kaleminize sağlık 👏🏻

    YanıtlaSil
  7. Zeynep Şakar18 Temmuz, 2024

    İnsan tüm ömrünü seçimlerine göre yaşar.. Seçimler insanın hayatına yön verir. Alırken satarken ve yaşarken.. Ne yönde nasıl yaşamak istiyorsa ona göre seçimler yapar.. Ne kadar kaliteli seçim yaparsa o kadar kaliteli ilişkileri olur..

    YanıtlaSil
  8. Mürüvvet18 Temmuz, 2024

    İnsanoğlunun yüzyıllardır yaşayıp deneyimlediği bilgiler var. Bunlar çoğunlukla atasözleriyle nesilden nesle aktarılarak günümüze ulaşmıştır. Dünyaya gelen ilk insan gibi davranıp bu deneyimleri göz ardı etmek insana acı sonuçlar doğurur. Tıpkı yeni taşınılacak eve bakarken komşulara dikkat edip etmemek gibi...

    YanıtlaSil
  9. Birisi bir gün dedi ki, ortamı mekana tercih edin...

    YanıtlaSil
  10. Hayatın her alanında irdelemeye, denetlemeye ihtiyacımız var...Doğru seçimler hayatımızdaki kilitleri çözüyor.

    YanıtlaSil
  11. İnsan yakın çevresini de uzak çevresini de seçerken irdelemeli. Başta uğraşılmaz sa sonunda daha çok uğraşılıyor malesef, ertelenen büyüyor

    YanıtlaSil
  12. Kesinlikle bu seçimimde doğru karar vermişim dediğim şeylerden sorun yaşadım. Seçimlerimizi kaliteli hale getiririz inşallah.

    YanıtlaSil
  13. İnsan bazı şeyleri göz ardı edince o göz ardı ettikleri ile sınanabiliyor. Kaliteli seçimler beraberinde geleceklere de kalite katacaksa o zaman ne yapacağımız belli sanki ;) güzel bir yazı olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. Merve Ay .. seçtiğimiz bir ayakkabı bile.. rahat değilse bir süre sonra keşke almasaydım diyoruz.. ilişkilerde ise durum çok daha önemli hale geliyor gerçekten.. çok doğru bir yazı.. elimize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Neyi seçersen seç sadece tek bir şey seçmiyorsun dalıyla budağıyla seçiyorsun... O yüzden sadece isteğe ulaşmak değil avantajlarına ve dezavantajlarına bakarak seçim yapmak insanı iyileştirir...

    YanıtlaSil
  16. Deniz manzaralı tımarhane :)) çocuk gürültüsü neyse de yetişkin gürültüsü çok kötü oluyor. O yüzden her aklı başında insanın belli bir saatten sonra ses tonunu azaltması, evdeki hareketini yavaşlatması standardı olması lazım. Ben onlara 2 şekilde dua ediyorum Allah bilinç açıklığı versin ya da müstakil ev nasip etsin :)

    YanıtlaSil
  17. Bir domates bile alırken arasından arayıp iyisini seçeriz. Ama hayatımız için önemli şeylere gelirken malesef gözü kapalı, şansıma ne çıkarsa deyip seçiyoruz. İşte ya başta seçim yaparken bedel ödeyip, yeterince irdeleyen, araştırıp öyle seçim yapacağız. Ya da sonda hayat yanlış seçimin bedelini artısıyla ödetecek.

    YanıtlaSil
  18. Insan zannediyor ki hayatı gelişigüzel yaşayabilir... Seçim yapmasa da her şey yolunda gider... Oysa yaşam kalitesini seçim kalitesi belirler. En basit küçücük bir seçim insanın hayatını değiştirmeye yeter... Yeter ki doğru seçim olsun..

    YanıtlaSil
  19. Hayatın içerisinde seçimlerimizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık.

    YanıtlaSil
  20. Fatma Bayram31 Temmuz, 2024

    Ah o yerinde devreye sokamadığımız denetim sistemimiz, ölçülerimiz, sınırlarımız. Tüm yaşadığımız problemlerde düğüm noktası gibi. Yerinde zamanında kıvamında olması gereken sistem. Hayatımızı hiç olmazsa bundan sonra iyi bir denetim sistemi ile dizayn edebilmek nasip olsun. Kaleminize yüreğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  21. Seçimlerimizde detay denetlemenin önemini anlatan bir yazı olmuş. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  22. Gerçekten ev almıyor komşu alıyor. Komşun iyiyse uzak akrabadan daha yaxın olur. Komşun kötüyse düşmana gerek yok başı ucunda. O yüzden bazı seçimler daha başta doğru olmalı. Emeğinize sağlık güzel yazı.

    YanıtlaSil
  23. Komşu komşunun külüne muhtaç. Ev alma komşu al. Ne kıymetli atasözlerimiz. Çok güzel bir yazı. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar