ESRA ŞEFİN MUTFAĞI
Herkesin deneyim aldığı, kendine rol model yaptığı bir de şefi olurmuş. Arda'nın Mutfağı, Refika'nın Mutfağı. Somer şef, Mehmet şef, Danilo Şef gibi. Benim de rol modelim Esra şef yani annem ve onun mutfağı.
Çocukluğumdan beri annemi en mutlu gördüğüm yer mutfağıydı. Annem mutfağa girdiği zaman başka bir şeye dönüşüyordu. Sebzelerle konuşuyor, şarkılar söylüyor ve büyük keyif alarak o yemekleri yapıp bizim önümüze getiriyordu. Tabii biz de parmaklarımızı yiyorduk. Sadece biz değil onu tanıyan herkes mutfağa olan aşkını biliyordu. Bu yemek aşkı onu o kadar çok marifetlendirmişti ki herkes onun yemeklerini konuşuyordu.
‘’ Bu işin sırrı ne?’’ diye sorduklarında da
‘’Sevgimi katıyorum’’ deyip tebessüm ederdi.
Gerçekten her yaptığı yemeği o kadar severek, keyifle yapıyordu ki mutluluğu yüzünden okunuyordu.
Ekşili Kabak
İşte bu mutlu anlarından biri de annemin kabakla buluştuğu ve bizim vazgeçemediğimiz yemeği ekşili kabak.
Biz yazın gelmesini dört gözle beklerdik. Kabak çıksada annem şu anneannesinden miras kalan ekşili kabak yemeğinden bize yapsa diye.
Şimdi aklınızdan geçirebilirsiniz.
'Kabak bu, rengi soluk, çekirdekli, yesen de olur yemesen de’' dediğimiz kabağı insan nasıl dört gözle bekler diye ama kabak bizim gördüğümüz gibi değildi annemin gözünde.
Kabağı annemin ağzından dinleyince, onun elinden yiyince o kabak değil soframızın sultanı oluyordu.
Mutfağımızın şefi Esra Sultan’ın gözünden kabak ...
Yavrum dışardan bakınca bir şeye çok benzetemezsin ama yediğinde insana fayda verir. Vitamin bakımından zengindir. Hazmı kolaylaştırır. Bir de işin içine anneannenin tarifleri girince başka bir anlamı oluyor.
Hatırlıyor musun? Babaannenin ameliyat olduğunda ilaçlar midesinde hazımsızlık yapmıştı ben de ona kabak çorbası yapıyordum, bana kızıyordu.
"Gelin gelin eline düştüm ya bana bunu içirir durursun" Ama sonradan da teşekkür etmişti. Çünkü onu çok rahatlamıştı.
İnsanoğlu ön yargılı. Sadece görüntüsüne bakıp karar verebiliyor.
Babaannem faydasını gördükten sonra ne zaman hazımsızlıkla ilgili bir sorun yaşasa;
"Gelin şu senin kabaklı tariflerden yap da yiyelim" diyor.
İnsan gerçek faydayı gördüğü zaman onu ister. Tabii o faydaya bir de güzellik kattığında tadından yenmez.
Annem kabak konusunu nerelere bağlamıştı...
İşte mutfağımızın sultanı; hem yemekte hem de hayatta ustalaşmış. Çünkü o sadece yemek yapmıyor. Konu ile ilgili düşünüyor, araştırıyor ve hayatındaki her şeyden deneyim çıkartıp kendini geliştiriyor. Bunu yaparken de işin içine keyif de katıyor. Öyle güzel yerlere bağlıyor, öyle güzel deneyimler aktarıyordu ki yazın gelmesini dört gözle bekliyorduk.
Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?
“İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, en büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi; Aynadaki kişi… Tek başına neler yapabileceğini keşfet! ”
Yahya Hamurcu
Faydayı en güzel şekilde en keyifli şekilde sunabilmek ….
YanıtlaSilEmeklerinize sağlık 👏🏻
Merve Ay - sevgimi katıyorum cümlesi ne değerli.. sevgiyi kattıran var.. sevdiren var.. iyi ki
YanıtlaSilKabak yemeği gibi sade ve hoş bir yazı olmuş… Kabak yemeği babaanneye şifa sebebi olmuş :) bu yazıda biz okurlara farkı fark etme sebebi olsun inşALLAH 🌸
YanıtlaSilEllerinize sağlık
YanıtlaSilHerseye deger katan degerli insanlar... Az malzeme ile yuksek lezzetler sevgi olmadan olmaz... Elinize saglik...
YanıtlaSilMarifet gerçek faydayı güzel sunabilmekte…
YanıtlaSilİşin içine sevgi katınca tüm kadınlarşef bence
YanıtlaSilİşin içine sevgi ve fayda girince , tüm kadınlar şef bence🤗
YanıtlaSilİşin içine sevgi ve fayda girince , tüm kadınlar şef bence🤗
YanıtlaSilİnsan gerçek faydayı gördüğü zaman onu ister. Tabii o faydaya bir de güzellik kattığında tadından yenmez...
YanıtlaSilEvet insan ön yargıları nedeniyle birçok faydadan kendi önüne engel koyabiliyor, kaçırdığı bazen insanın hayatının fırsatı olabiliyor. İnsan deneyimsel tasarım Öğretisi bilgileriyle ön yargılarından kurtulup ön görü sahibi oluyor.
YanıtlaSilDoğruyu güzel yapabilmek... Bir diyetten keyif almak da yüklediğimiz anlamda ...
YanıtlaSilİnsan aslında faydayı güzelleştirince hayattan keyif alıyor. Tat alıyor hale geliyor. Bir şeyi lezzetli yapmak zordur. Her konuda bu böyle. Lezzete varabildiyse insan ustalaşmış demektir. Yemeğinden.. Hayatına kadar..
YanıtlaSilİnsan ne iş yaparsa yapsın ezberden değil de irdeleyerek, neden yaptığını bilerek yaparsa bambaşka alanlardan çıkarıma ulaşmasına aracı olabilir. Ezberden yapan ise sadece yaptığıyla kalır...
YanıtlaSilNe mutlu işine hem fayda, hem de güzellik katan bilene. Emeğimize sağlık.
YanıtlaSilİşini sevmek, severek yapmak işin kalitesini o kadar etkiliyor ki.. beyaz yönde başladımız her işi severek yapmak dileğiyle…
YanıtlaSilAh o kabak yok mu anne eli değmiş.. Aaa bir de kabak akıllandırır. En çok ihtiyacımız olan bir de düşündürse süper olurdu. Bir iş yaparken eksik bıraktığımız şey faydalı olan şeyleri keyifle irdeleyerek yapmak. Ya da keyifli şeylere fayda katabilmek. Mutfaktan girerek çok güzel bir dokunuş olmuş, elinize yüreğinize sağlık...
YanıtlaSilHayatta bir çok konuda önyargımız var. Bu da bizi bi çok hayırdan uzaklaştırıyor belkide.
YanıtlaSilÖnyargılarımızı kırdığımızda hayatımız nasıl da değişiyor…
Elinize emeğinize sağlık…
Dün akşam bir manava gittim. Manavın içine girdiğimde meyve ve sebzeler özenle temizlenmiş özel ahşap sepetlere konulmuştu. İçerideki baktığım her ürün beni al diye sanki bana sesleniyordu. Temizliğinden ışıl ışıldı her yer. Personel'' siz seçin biz paketleriz keyfinize bakın'' dedi. İhtiyaçlarımı aldıktan sonra kasaya geldiğimde manavın sahibi sıradaki müşteriyle konuşuyordu. ''Ahmet abi ben bu işe 20 yıl emek verdim hem de çok seviyorum abi işimi, severek yapınca böyle oluyor''. Bu yazıyı okuyunca aklıma bu sahne geldi paylaşmak istedim. İnsan hangi işi yaparsa yapsın ona estetik katmak için onu sevmesi gerekiyor. İnsan sevince yaptığı işi sevmeden yapana göre fark oluşuyor, aranan şef, usta, manav oluyor...
YanıtlaSilİnsan faydayı görünce ister. Faydayı görebilmek dileğiyle
YanıtlaSilHer evin bir şefi vardı ... Getir götür sepetlerden önce ...
YanıtlaSilLezzetsiz şeylere hiç tadı yok kabak gibi deriz. Bir insan somutta kabağı bile en Özlenen yapıyorsa soyut da insanın nefsine en lezzetsiz gelen konuları kim bilir nasıl lezzetlendirerek sunar emeklerinize sağlık Çok güzel bir makale olmuş
YanıtlaSilEllerinize sağlık
YanıtlaSilBasit olandan da tat alabilmek, kendine dair küçük alanlarda şahane hissedebilmek büyük bir meziyet. İnşallah onlardan oluruz.
YanıtlaSilEllerinize sağlık
YanıtlaSilinsan gibi dışına bakıp ön yargılı davrandığımız.. kıyafati konuşması gibi.. aslında gerçek olan iyi gelmesi...
YanıtlaSilnede güzel hem şifalı hem faydalı..
öyle olabilmek...)
İnsan bazen hem keyif olsun hem fayda olsun istiyor. Faydaya yaklaşıp denediğinde insan sonrasında keyifide alıyor. Faydaya her zaman önceliğimiz olması önemli olan.
YanıtlaSilGüzel işler yapmak ama önüne öncelikle fayda vermeyi gözetmek yaptığımız işin kalitesini yükseltiyor.... Emeğinize sağlık... Teşekkürler...
YanıtlaSilİnsan neye hürmet etse, konsantre olsa şifaya faydaya sebep oluyor.
YanıtlaSilSanırım tüm anneler çocukları için faydalı olan yiyecekleri güzel sunma konusunda profesyoneller bu konuda gerçekten çok marifetliler iyi olanı nasıl sunarım?
YanıtlaSilSanırım tüm anneler çocukları için faydalı olanı sunma konusunda profesyoneller iyi olanı nasıl sunarım?
YanıtlaSilİnsan irdeledikçe daha da derinleşiyor her konuda. İrdeledikçe bambaşka kapılar açılıyor gerçekten. Okurken bende çok merak ettim kabak çorbasını. Olsa da içsek☺️
YanıtlaSilOkudukça canım çekti. İnsanın azıcık çevresine bakması yeterli deneyimsel transfer yapabilmesi için...
YanıtlaSil