NELER OLUYOR HAYATTA ?
Sadece babası olmayan mı yetimdir? İnsan kocaman bir evde, aynı soyadını taşıyan anne ve babası varken de yetim ve öksüz kalabilir mi?
En iyi okullara yazdırdığımda, imkânımı zorlayarak o kurs senin bu kurs benim şoförlük yaptığımda ebeveyn olarak üzerime düşen sorumlulukları yerine getirmiş mi oluyorum?
Yediği önünde yemediği arkasında olan evladıma karşı neden bir otoritem yok?
Neden bu kadar şey yapmama rağmen sözümü dinlemekle ilgili bir derdi yok? Bırak dinlemeyi, beni duymuyor bile…
O duymadıkça otoritesini kaybeden her insanın yaptığı gibi sesimi daha da arttırıyorum ve işler daha kötüye gidiyor.
Bunun adı nankörlük değil de ne? İnsan az biraz kıymet bilir. Kimsede olmayan imkân onda var ve yaptığına bak şimdi!
Sağda solda, okul bahçesinde çocukları hazır kıta bekleyen velilerin konuşmalarından;
“Bizim zamanımızda böyle değildi”…
Yemeyip yedirenler, giymeyip giydirenler, bu sahip oldukları imkânların onlara verilme sebeplerini unutmuş olmalılar ki aynı yetiştirme bedellerini ödemek yerine imkân arttırarak bir yerlere ulaşmaya çalışıyor.
ZAMANE ÇOCUKLARI
Kızarlarken bile, “Bizim böyle imkânlarımız yoktu. Biz çok çalışırdık, hürmetliydik büyüklerimize” diye söylenirken bile anlayabilmeleri mümkündü problemi. Bunun yerine “Zamane çocukları” demek daha kolay geldi. Ellerindeki son teknoloji iletişim araçlarını bu küçük yaşlarına rağmen nasıl da güzel kullandıkları ile övünmek nefsimize daha iyi geldi… Yan odada büyükleri varken, hayatı ellerindeki son model tabletlerden öğrenen bir nesil oluştu.
BENİM HALA ÜMIDIM VAR
Böyle yazdığıma bakmayın, o kadar karamsar değilim. Ümitsiz hiç değilim.
Bu zamanda anormal olmayı göze alıp o küçücük ellere yaşlarına uygun sorumluluklar vererek yetiştirmeye çalışan ebeveynler de var bir yerlerde. Onların hepimize örnek olması ve çoğalması umudu var içimde...
Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?
“İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, en büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi; Aynadaki kişi… Tek başına neler yapabileceğini keşfet! ”
Miktarı artırmanın çözüm olmadığını anlayabilmekle başlayan bir yolculuktayız... :)
YanıtlaSilGünümüzde baktığımızda gerçekten anne babalar çocuklar üzerinde otorite kurmakta zorlanıyorlar, hatta çocuklar gençler her istediklerini anne babalarına rahatlıkla yaptırıyorlar... Zamane çocukları ile otorite ilişkisine dikkat çeken bir yazı olmuş....
YanıtlaSilÇocuklar emanettir... Emaneti sahibine göre yetistirmek ise ebeveynlere verilmiş görevdir... İnsALLAH bu görevi hakkı ile yerine getirenlerden olalım.....
YanıtlaSilKişi emanet edilene sahip çıkar. Çocuk da insana verilen en önemli emanetlerden biridir...
SilİNŞALLAH:)
YanıtlaSilAslında hiç kimse nankör doğmuyor. İyi niyetle yaptığımız ilk başta herşey yolunda giderken hoşumuza giden şeyler bir süre sonra nasıl da canımızı yakıyor. Hayatımızda kimleri nankörleştirdiysek fark edip andaki acıya razı olup toplamda kazanabilmek ümidiyle:))
YanıtlaSilTokluk öldürür açlık diriltir bu hayatta…
YanıtlaSilHer şey için ama et şeyin insanı. Sürekli ümidinin olması ne güzel. Çünkü her şey bozuluyor. Bozuluyor ve dağılıyor. İnsanın dağılan ne olursa olsun toplayabilecek umudunu olması çok kıymetli. Zamane çocukları buna çok güzel bir örnek. Her şey ileri giderken zamanın içinde, bazı çocuklar hep geriye bazıları ise ileri gidiyor. Her iki tarafı daa görüp model almak ve ders çıkarmak en güzeli.
YanıtlaSilUmut etmek bile iç ferahlatıyor
YanıtlaSilEmeğinize sağlık insanı kendine getiren bir yazı olmuş.
YanıtlaSilNe mutlu nereden nasıl geldiğini unutmayan ve hatırlatanlara... :)
YanıtlaSil“Bizim zamanımızda böyle değildi”
YanıtlaSilBu cümle her nesillin dile getirdiği bir cümle. Ama iyi ama kötü ….
Çok güzel bir makale olmuş kaleminize kuvvet 🫶🏻
Ümit her zaman var çünkü ALLAH var. Elinize sağlık
YanıtlaSilZararın neresinden dönersek kardır.İnşallah .
YanıtlaSilAh ne kadar da önemli bir nokta çocuk yetiştirirken..
YanıtlaSilaçlık insanı diri tutar ... bunu bile bilsek hayatımız nasılda değişecek farkındamıyız???
YanıtlaSilMaalesef yoklukla büyüyen bir nesil iyi niyetle o çekmesin diyerek imkanlarla yeni nesilleri yetiştirdi. Nakörlük görünce de suçu karşısındaki ne attı. Ama biraz imkanı azaltsaydı azıcık yokluk gösterseydi sonuç çok daha güzel olacaktı
YanıtlaSilİnsan sebep olduğu sonuçtan memnun olmayınca suçu başkasında arıyor. Zaman evet bir etken ama peki ya diğer etkenler?
YanıtlaSilAnlık çözüm zannetiğimiz şeyler...
YanıtlaSilKarşılaştığımız herkes bizim tepkilerimize göre bir davranış stili oluşturuyor.egoya hoş gelen o anı kurtaran her tepki toplamda kaybetmeyi sağlıyor.
YanıtlaSilİletişimde sesimizi artırmak, çoğu zaman istenen etkiyi yansıtmaz ve durumun daha da kötüleşmesine neden olabilir. Otoritenin sağlanması için iletişimde dengede olmak gerekir.
YanıtlaSilİnsanın içinde bulunduğu durumu dışarıdan çok güzel yorumlamış bir yazı. Daha doğrusu yansıtmış.. Çünkü insan içinde bulunduğu durumu göremiyor çoğu zaman.. Hele zorlandığı bir süreçse..Bu insana ümit katıyor..
YanıtlaSilMerve Ay.. ALLAH sebep oluşturmaya çalışan tüm annelerin bedellerini kabul etsin
YanıtlaSilEn çok yanıldığımız konulardan biri de çocuk yetiştirmekle çocuk büyütmeyi karıştırıyoruz. Ve sonra zamane çocukları diyip zamanı suçluyorsun. Oysa gerçek stratejiye doğru şekilde çocuk yetiştirmek hangi zamane olursa olsun o çocuk yetişir. Çünkü gerçeği sahiplenen sonda kazanır üstün olur.
YanıtlaSilİnsanın içinde umudunun olması ve yeni nesli nasıl toparlayacağını biliyor olması çok güzel :)
YanıtlaSilYetiştiremediğimiz herkesten aldığımız tepki bu oluyor.Karşimızdakine kızmak yerine kendi yanlışımız görmek umuduyla...
YanıtlaSilOtorite olmak isterken aşırılaşıp daha aktifleşmek nankörleştirip otoritesini kaybetmek… Ve daha fazla aktifleşmek ama bu kadar iyi niyetle olanların sebebini anlayamamak…
YanıtlaSilOtorite olmaya çalışırken iyi niyetle aşırılaşıp otoriteyi kaybederken insanların nankörlüğü ile karşılaşmak…
YanıtlaSilPeki çocuğuma sözümü nasıl dinletirim? Şımarıklığını nasıl giderebilirim? Ben nasıl otorite olurum?
YanıtlaSilYetiştirmek ile büyütmek arasındaki fark..
YanıtlaSilİnsanın her durumda yanında olan ailesinden deneyim transferi yapmak varken İnternet'e dolaşıp zaman kaybetmesi ne acı...
YanıtlaSilÜmit hep var biz yeterki doğru yetiştirebilenlerden olalım. Kendi yetiştirdiğin meyvenin tadı gibi kendin getirdiğinde evladını tadı çok güzel oluyor.
YanıtlaSilİnsan ne yapması gerektiğini kendi ağzıyla söyleyip dış dünyaya baktığında yanılıyor ne yazık ki... Hangi çağda yaşıyoruz sorusunun cevabını iyi bir yetiştirici olabildiğimizde çok güzel vereceğimize benim de ümidim var :)
YanıtlaSilSanırım birazcık elimizi çabuk tutmamız gerekiyor çocuklarla ilgili duyduklarımız hiç iç açıcı değil o zamanlarda.
YanıtlaSilDoğruyu güzel yapmaya çalışan, gerçek modeller olacak bedelleri ödemek nasip olsun inşALLAH...
YanıtlaSilHer problemin bir çözümü var yeterki doğru teşhisi koya bilsin insan. Söz dinlemeyen çocukların güçlü otoriteye ve ödemesi gereken bedele ihtiyacı var.
YanıtlaSilBenim de Hala Ümidim Var
YanıtlaSil