BAHÇE DÜZENİ
Bahçe düzenine bakıldığında çam ağaçlarının sıkça yer aldığı görülüyordu. Beş meyve ağacı vardı, bahçeye canlılık katıyordu. İncir, armut ve dut ağaçları bahçenin ortasında, elma ağaçları ise verandanın hemen dibindeydi. Bu yıl elma ağaçları, geçen yıllara göre oldukça verimliydi. Hem de karasal iklimin zorlu koşullarına rağmen.. Yağmurun yağması, sonra doluya çevirmesi, yaprakların sararıp dökülmesi, beş ay boyunca çetin kış, toprağın karla kaplı kalması, dalların buz tutması... Ancak tüm bu zorluklara rağmen, elma ağaçları yazın en güzel meyvelerini sunmayı başarmıştı.
İnsanın yaşadıklarıyla da benzer değil mi? Kimi zaman hüzün, ani kayıplar, bazen hiç bu acı geçmeyecek sanılan yerde çiçeklerin açması sonra meyve vermesi...
Bu yaz, ağaç o kadar meyve vermişti ki ev sahibi komşulara, sokakta oynayan çocuklara, iş yerindekilere ikram etmişti. Hem de en doğalından.. Tadı da oldukça lezzetli ve suluydu.
Elmayı kesince de diğer elmalardan farkı hemen anlaşılıyordu. Çabucak kararıyordu.
Bazılarının boyutları küçük ve yamuk, bazılarının da iri ve küçük oyuklar vardı. Çürümeye yüz tutanlar da vardı, onlardan da çok güzel elma kurusu olurdu. Önemli olan onu güzel bir şekilde değerlendirebilmekti.
BAHÇE DÜZENİ
Doğaya, hayvanlara ve insanlara baktığımız zaman her şeyin düz olmadığını fark ederiz. Pürüzler, inişler ve çıkışlar, doğanın ve hayatın özüdür.
Masaldaki cadının Pamuk Prenses'e verdiği kırmızı iri parlak gibi de değildi elmalar.
Peki doğru olan, o elmayı pürüzsüz yapmak mı?
Elmanın dışını güzelleştirirken içindeki besin değerleri aynı mı kalır?
Ya da bir devenin boynu neden eğri deyip düzleştirirsek ne olur? Aynı insanlar gibi…
İnsan somutta her şeyi güzelleştirmeye çalışırken soyutta aynı mı kalır?
Oysa insanlar, bir tebessümle, bir göz kırpışıyla ya da mimiklerle ne çok şey anlatabilir. Bu da ancak ilişkilerdeki marifetle, albeniyle, dengeyi kurabilmekle mümkündür. Tıpkı doğanın bize sunduğu çeşitlilik ve denge gibi...
İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri, en büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi; Aynadaki kişi... Tek başına neler yapabileceğini keşfet!
Yahya Hamurcu
Yorumlar
Yorum Gönder