MUTLULUK NEDİR Kİ?

 


“Buldum!”, dedi  ince sesiyle.

“Ne eksik buldum!”

“Mutluluk.” 

Ağızdan ne kolay çıkan bir kelime ama eksikliği ne büyük!

“Keşke tüm bunlar yerine kalbimi ısıtan torunlarım, yolunu gözlediğim evlatlarım olsaydı” ama hepsi de çok uzaktalar diye iç geçirdi. Eskiden daha gençken senede bir kez onları görmeye giderdi Amerika’ya. Tabii ki artık yol çok uzun geliyor. “Hem onlar gelsin artık, ben kocadım” diye düşünüyordu.  Ama ‘neeerde’ artık eskisi gibi telefonla bile görüşmüyorlardı. Bir arada olamayınca konu da kalmıyor ki konuşalım. ‘Nasılsın, iyi misin? İyiyim. Sen nasılsın?’ dan öteye gitmiyor ki paylaşımlar.

Yirmili yaşlarında biri sorsa en çok korktuğu şeyi herhalde yalnız kalmak olurdu cevabı. 

Ne garip! 

Eşinin ani gidişinden bu yana yalnızdı zaten. Hasan’ın varlığı onu yumuşatır, hayata karşı daha umutlu hale getirirdi. Olmadık şakalar yapar, ne yapıp eder Leyla’yı güldürmeyi başarırdı rahmetli. 

Ara ara geçmişten kareler gelirdi gözünün önüne. Kiracısı oldukları evin banyosu bayağı soğuktu. O yüzden her şey hızlıca yapılmalıydı kışın. Banyo hızlıca yapılıp bitmeli. Sabunu hızlıca sürtüp kaynar suyu döküverirdi üzerlerine çocukların. Sobada bir saat fokur fokur kaynamış su. Küçüğü eğlenirdi de büyük huysuz, mutlaka söylenecek şey bulurdu.  Banyonun ardından kışın hepsinin bir arada vakit geçirdiği oturma odasındaki sobanın yanına kıvrılırlardı, sıcacık. “İş çoktu ama neşe vardı”, diye düşündü.

Peki ne değişti o günlerden bu yana? Neden içi huzursuz ve hüzünlü? 

O vakitlerde elleri dar olurdu genelde ve Hasan’la çocuklar uyuduğunda hayal kurarlardı. 

‘Şöyle bir evimiz olsa, salonu büyük pencereli, güneş alan, küçük de olsa bahçesi olan…’  





Çok değil dört duvar, o zaman verdikleri kira parasıyla çocukları alıp tatile gittiklerini hayal ederlerdi. Düşüncesi bile mutlu ederdi.  Oysa şimdi kocaman, denize karşı bir dairede oturuyor ama bırak keyfini yaşamayı, manzarayı görecek hali yoktu. 

Oldum olası parayı severdi. ‘Bir şey olmak için yaşar insan’, derdi ve çocukları da böyle okuttular. Yurt dışına gönderdiler. Burslu kazandıkları okullar için konu komşuya, akrabaya bolca hava atma imkanları dahi oldu, bir dönem. Bu Zeki’nin mühendislik fakültesini yeni bitirdiği dönemde, daha gitmemişti ama ne anlatmışlardı. Ne! İçten içe bir küçümseme taşırdı daha az imkanla kalabalık ailelerde büyümüş insanlara karşı. ‘Aman! Bunlar ne anlar!’, derdi ama şimdi gel gör ki onlar bir aradalar, ben ise camdan dışarı bakmakla yetiniyorum.

Hayat geçti, gitti.

Peki neyi daha doğru yapabilirdik Hasan! Nerede yanıldık? 

Yemedik yedirdik, üç beş kuruş demeden kenara attığımız paralarla çocuklara özel ders için öğretmenler tuttuk. Fedakarlıklar yaptık. Bir gün hiç unutmam, Hasan okuldan dönerken benzini bitmiş arabası yolda kalmıştı. E para da yok, utanmış kimseye çaktırmadan beni aramıştı. ‘Yeter ki evlatlarımız okusun bizim gibi yokluk çekmesinler!’

Öyle de oldu ikisi de yüksek mühendis oldular. Biri inşaat diğeri kimya. Okulları dereceyle bitirdiler. Gideli çok oldu ama gidenler geri gelmedi. Ödenen bedeller, yapılan fedakarlıklar unutuldu. Anne baba telefonun ucunda bir görüntü olarak kaldı. 

Mutluluk ne mevkiymiş ne kazandığın para ne üstün gördüğün mesleğinmiş dedi…  

Mutluluk hayattan beklediklerinle buldukların arasındaki farkmış. 

İnsan nasıl da yanılıyor. Koca hayatı üzerine kurduğu değerleri ne boş geliyor yirmi sene sonra. Gerçek olan bu değilmiş demek ki. Yoksa kalbi tatmin, mutmain olurdu değil mi? 

Şimdi gençlere bir tavsiye vermesi gerekse, “Hayatı “başkaları ne der?” diye değil, gerçek anlamda mutlu olmak, gerçek anlamda paylaşmak, ihtiyaç gidermek, anlamak için yaşardım ve buna harcardım vaktimi…” derdi.

“Doğru yere emek verip, doğru yerden bekleyen insanların bulduğu şeyin adı MUTLULUK tur” derdi... 



Yorumlar

  1. En çok aradığımız, en çok karıştırdığımız, en çok ertelediğimiz ve en büyük ihtiyacımız. Yazanın eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Doğru yere bedel ve doğru yerden olan beklenti ve karşılığı Mutluluk🥰
    Çok güzel ifade edilmiş🌸

    YanıtlaSil
  3. “Doğru yere emek verip, doğru yerden bekleyen insanların bulduğu şeyin adı MUTLULUK tur” derdi... teşekkürler kaleminize, yüreğinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  4. Güner Tozkoparan23 Kasım, 2023

    Okurken içimi sızlatan bir yazı. Mutluluğun tanımı nasıl güzel ifade edilmiş gerçek bir şekilde.

    YanıtlaSil
  5. Doğru yere emek verip doğru yerden bekleyenlerden oluruz inşallah:)


    Ne güzel bir hatırlatma, yazara teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  6. Kaleminize sağlık Çok güzel bir makale Çok güzel bir konuya dikkat çekilmiş . Özellikle şu dönemde insanların mutluluğu tamamen somutta araması ve hepsinin mutsuz gezmesi çok acı.

    YanıtlaSil
  7. Güliz Erturan23 Kasım, 2023

    Kaleminize saglık. .
    Gerçek mutluluğun bize ne olduğunu hatırlatan bir yazı olmuş...emeğinize yüreğinize sağlık❤️

    YanıtlaSil
  8. Hayriye akgül
    Mutluluk umduğum ile bulduğum arasındaki şeyler beklentiye girmeden bedel ödeyerek mutlu olabilmek emeklerinize sağlık çok güzel bir yazi

    YanıtlaSil
  9. Doğru yere bedel ödeyebilmek. İnşAllah

    YanıtlaSil
  10. Seda gürsoy24 Kasım, 2023

    Mutluluk; umduğunla bulduğun arasındaki fark . Kaleminize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  11. Herkes mutlu olmak ister, ama formülünü bilemez. Çok iyi geldi bu yazıı. Teşekkürler☘️

    YanıtlaSil
  12. Zamanı kaliteli yaşamak için, olmayanı oldurmaya değil, olanın kiymetini bilip, sukurletimizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ömrümüz hep kaçan trenin arkasından bakmakla geçti 🥺 virâneler ve figâneler dünyası..

      Sil
  13. Elimizde olanlara şükür etmek yerine olmayanları oldurmaya çalışinca hayatı anlamadan yaşayıp gidiyoruz. Oysa herkese tayin edilmiş bir rızık var zaten.
    Gidenleri geri getirir mi bilmem ama en azından hatamızı anladığımizda bir özür borçluyuz...Hem kendimizden, hemde niyetimiz iyi olmasina ragmen yetistiremedigimiz kişilerden. Çok anlamlı bir yazi.
    Emeginize bereket...

    YanıtlaSil
  14. Mutluluk hayattan beklediklerinle buldukların arasındaki farkmış. .. Ne sade anlaşılabilir bir tanım

    YanıtlaSil
  15. Yazılarınız gerçekten ders niteliğinde. Okudukça insan bir şeyler fark ediyor. Elinize emeğinize sağlık....

    YanıtlaSil
  16. Merve Aydınlar..
    gerçeği arayan ama o sırada oyalanıp duran insan.. yaptıkça yapası gelen ve asla mutlu olamayan insan

    YanıtlaSil
  17. Deniz Dilki19 Şubat, 2024

    Keşke demektense sonuç değerlendirme yaparak deneyim elde etmek pişmanlığı engeller. Birlikte olunan zamanların ne kadar değerli olduğunu hatırlattınız teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  18. Nermin Yaman19 Şubat, 2024

    İnsan ne acı ki bazı şeylerin farkına yaşlanınca varıyor. Gençken neden bunları fark edemedik? Zannederim hayatın telaşından ,koşturmasından bir durup düşünmedik. Eğer düşünüp deşifre edebilsek belki de bu hataları yapmayacaktık.

    YanıtlaSil
  19. Keşkelerimizin az olduğu bir yaşam nasip olsun bizlere inşAllah …
    Emeğinize sağlık 👏🏻

    YanıtlaSil
  20. Mürüvvet18 Mart, 2024

    İnsan zannediyor ki hayatımdaki eksik imkanlar tamamlanınca mutlu olacağım. İlişkileri yoksa ne meslek, ne para, ne bilgi mutluluk vermiyor çünkü bunlar ilişki var olduktan sonra değer kazanıyor...

    YanıtlaSil
  21. Hamide Aslan23 Mart, 2024

    Mutluluk ne kadar içten anlatılmış. İnsan sahip oldukça mutlu olacağını zanneder. Halbuki istediği şeylere sahip olanlara bir baksa öyle olmadığını görür. Keşke bilebilsek... Keşke duyabilssk... Keşke duyduğumuzu anlayabilsek...

    YanıtlaSil
  22. İnsan mutluluğu ne kadar da ulaşılmaz bir şey zannediyor... Ah bir ulaşsam ona derken aslında kendi mutsuzluğuna yürüyor... Kovaladıkça kaçıyormuş gibi geliyor... Gerçek mutluluğa doğru bedellerle ulaşmak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  23. Bircan Ç.25 Mart, 2024

    Nasıl garip bir ilüzyon karşılığı sana verilmeyecek olanı istemek

    YanıtlaSil
  24. Tülin Yalçın26 Mart, 2024

    İnsanlar mutluluğu cok uzakta aradılar halbuki mutluluk insanın içinde ve sadece kendisinden beklentisindedir. Bir kelebek gördüğünde mutlu olabiliyorsan, sana anlattığını farkettiysen hayatın anlamını yakalamışsın demektir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar